Problem z układem zapłonowym.

czyli rozmowy o wszystkim
Odpowiedz
Awatar użytkownika
Grzesiek_Bieszczady
GG: 0
Moje maszyny: Kobuz
Kontaktowanie:

Problem z układem zapłonowym.

Post autor: Grzesiek_Bieszczady » 2013-03-12, 18:13

Panowie mam problem z 126p ELX rocznik 1998. Mianowicie po przekładce silnika do buggy razem z kompletną instalacją i odbyłem jazdę próbną. Dwa kółka wokół domu i silnik pociągnął wodę z zbiornika bo spawałem zbiornik i zostały resztki. Do tego momentu silnik chodził zajedwabiście. Po wyczyszczeniu gaźnika niespodzianka : przepadła iskra. Wymieniłem już cewkę zapłonową i moduł (nanoplex) oraz zrobiłem pomiar czujnika położenia wału który wygląda na sprawny. Kupiłem też nowe świece i kable zapłonowe a iskry jak nie było tak niema. Do cewki i modułu dochodzi napięcie 12v. Co jeszcze odpowiada za iskrę w Elegancie ? Czy ma z tym coś wspólnego przekaźnik zapłonu umieszczony w skrzynce z bezpiecznikami ?

Awatar użytkownika
NeoN
Moje maszyny: Wueska
Emzety
Komarzątka
Kontaktowanie:

Re: Problem z układem zapłonowym.

Post autor: NeoN » 2013-03-19, 00:15

Zacznij od wędrówki po kablach, może gdzieś któryś przetarty/ urwany/ itp lub po przekładce się odczepił, poluzował - w końcu zrobiłeś dwie rundki raptem :P
A swoją drogą zassanie wody dobrze na silnik nie wpłynęło wg mnie :) Dobrze sprawdź położenie wału a z ciekawości kompresję.
Pozdro

Awatar użytkownika
Grzesiek_Bieszczady
GG: 0
Moje maszyny: Kobuz
Kontaktowanie:

Re: Problem z układem zapłonowym.

Post autor: Grzesiek_Bieszczady » 2013-03-19, 19:14

Silnik już chodzi :) Wyciągnąłem tylną wiązkę i zmieniłem jeden załamany kabel i gra i buczy :) Dzięki wszystkim za pomoc. Tak na przyszłość warto sprawdzić dobrze kable czy nie są załamane lub przetarte :)

Odpowiedz