Zdjęcia stanu przyczepki w dniu kupna.
Zdjęcia stanu aktualnego.
Powolutku zabieram się za jej remont. Przeszlifowałem pokrywę oraz błotnik papierem ściernym, nie wygląda niestety to zbyt ciekawie. Po przetarciu na powierzchni pojawia się masa drobnych dziurek które farba podkładowa raczej nie wypełni. Rozważam potraktowanie kufra szpachlówka natryskową, aczkolwiek nigdy z tego nie korzystałem i nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Przyczepkę mam zamiar pomalować pod kolor Kobuza, czyli na yellow bahama oraz dodać po bokach czarne naklejki - napisy 'Niewiadów'. Może to wyglądać dość ciekawie. W środku też przelecę ją podkładem, zapach żywicy i prlu w niej jest dość intensywny i rzekłbym lekko odpychający

Rama oczywiście zostanie wypiaskowana i pomalowana na czarno. Muszę dorobić 2 komplety uchwytów do zarówno do rowera jak i do kobuza, żeby ich nie przekładać co jakiś czas. Jeśli ktoś ma takie uchwyty opracowane i mógłby podzielić się ze mną zdjęciem to stawiam piwo na zlocie

Kratka po potraktowaniu płynem hamulcowym oddała chrom spod lakieru, a raczej jego resztki. Miejscami wżery są dość znaczące, po wyrównaniu pod chromowanie będą widoczne chamskie nierówności oraz niejednolitość drutu na kratce więc zastanawiam się, czy by nie zlecić komuś zrobienie nowej z nierdzewki. Jak by nie patrzeć powierzchnia na takiej kratce jest dość dość ciężka do wyprowadzenia, więc liczę około 30-40zł za pochromowanie tej kratki + 30zł za przesyłki.
Zawiaski są w bardzo dobrym stanie, ale pomaluję je raczej na czarno dla lepszego kontrastu z żółtą przyczepką.
Natomiast tego samego się o uszczelkach nie da powiedzieć. W najlepszym wypadku, da się wykorzystać tą która idzie pomiędzy błotnikiem a kufrem, chociaż po tylu latach zrobiła się bardzo twarda. Jest jakiś magiczny sposób poza wymianą na nową, aby zrobiła się nieco bardziej elastyczna? Dzięki namiarom od Sopiego, napisałem do tej oto firmy która dorabia części do niewiadowa. Jednakże ceny, jakie sobie życzą za części są powiedziałbym 'lekko wygórowane'. Nie ukrywam, że będę się starał dostać zamienniki z innego źródła. Ceny zamienników od w/w firmy :
1. Uszczelka pokrywy kufra 98 zł,
2. Kedra błotnika 20 zł,
3. Zamek wodoszczelny z dwoma kluczykami 50 zł,
4. Dwa zawiasy ze stali nierdzewnej 60 zł.
Jak widać, wcale mało to nie jest, zwłaszcza za uszczelkę pokrywy kufra...
Tabliczka znamionowa raczej zostanie taka, jaka jest. Może się skuszę na nową, na allegro są nowe za 27zł z przesyłką.
Lampę już zakupiłem, będzie taka jak z nowszych lat produkcji, cała plastikowa. Dałem coś koło 25zł z przesyłką.
Kółko na szczęście mam w pełni sprawne, tylko je wyczyścić, skręcić, napompować i nasmarować.
Wszelkie porady i wskazówki mile widziane, jak ktoś ma dużo wolnego czasu i chęci to mógłby mi zaprojektować wzór napisu na boczki 'NIEWIADÓW', nie obraziłbym się