Powiem z doświadczenia - jeżeli masz dobre kartery, prosty wał, całość będziesz składał bez młotka i przecinaka a dodatkowo nie ma problemu z gniazdem łożyska bliżej skrzyni korbowej to naprawdę musiałbyś się postarać, żeby jak to nazwałeś"rozcentrować wał".BikerDS pisze:Loctite 638, gwarantuje skuteczność do 0,15mm, tam jest dużo więcej. Nie utrudniam, ale nie chce rozcentrować wału poprzez nie zachowaną osiowość, po drugie chcę to zrobić raz, a dobrze.
Zwróć uwagę, na długość czopa od strony magneta i miejsca gdzie są na nim osadzane łożyska - dzieli je spora odległość. Nie wiem czy miałeś osobiście do czynienia z klejami loctite, wcześniej opisałem Ci jak ratowałem się "naprawiając" przy loctite pojedyncze łożysko w 175 - w takim przypadku faktycznie może być problem z prawidłowym złożeniem ale nie w 125 gdzie są dwa łożyska oddzielone od siebie tulejką dystansową. Skuteczność o której wspomniałeś 0,15 już pozwala na skompensowanie luzu mierzonego po średnicy w zakresie 0,30. Piszesz, że chcesz to zrobić raz a dobrze? Bez drogiej obróbki mechanicznej nie zrobisz tego tak by uzyskać 100% gwarancję skuteczności. Więc albo pozostaje Ci zaryzykować i użyć kleju albo oddać karter do regeneracji. Więcej tu raczej nic nie wymyślisz.