Naprawa zerwanego gwintu - Helicoil
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06-64
Jawa 250
Osa M50
Gazela
Romet Polo
Komar 2320 - Lokalizacja: Pruszków / Sarzyna
- Kontaktowanie:
Naprawa zerwanego gwintu - Helicoil
Czy ktoś może polecić jakiś warsztat, najlepiej w mazowieckim, w promieniu 400 km od Warszawy który naprawi gwint M5 za pomocą tulei Helicoil (specjalne sprężynki)?
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Re: Naprawa zerwanego gwintu - Helicoil
Kup sobie zestaw.
A od biedy samą sprężynkę, załatwisz gwintownik i sobie wkręcisz
A od biedy samą sprężynkę, załatwisz gwintownik i sobie wkręcisz

-
Jawa 250
Osa M50
Gazela
Romet Polo
- Kontaktowanie:
Zestaw kosztuje 80zł, a ja potrzebuje tego do jednej śruby więc pomyślałem, że jeżeli znajdę jakiś warsztat, który to robi to z pewnością zrobią to za około połowe tej ceny. Można kupić same sprężynki ale rzekomo jest ryzyko, że przy nagwintowaniu otworu zwykłym gwintownikiem sprężynka może nie przylegać dobrze i będzie się wykręcać razem ze śrubą. ten oryginalny gwitownik ma jakiś specyficzny wymiar.
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
A Ty myślisz, że w tych zestawach są niezwykłe gwintowniki?
- Adrian.
- GG: 11487935
- Moje maszyny: Jawa 350
WSK 2xM06B3 - Lokalizacja: Okolice Szczytna
- Kontaktowanie:
Rozumiem że chcesz naprawić zerwany gwint? Ja naprawiłem w tańszy i mniej skomplikowany sposób , zakupiłem tulejkę redukcyjną w moim przypadku z m10 na m6 , i wystarczyło rozwiercić otwór na m10 i nagwintować i wkręcić tą redukcję a na gwincie redukcji posmarować klejem do gwintów i masz spokój , u mnie pokrywa od zapłonu w wsce tak jest zrobiona , trzy gwinty naprawiałem w karterach 

-
Jawa 250
Osa M50
Gazela
Romet Polo
- Kontaktowanie:
To jest gwint w stopce podstawy iskrownika w komarze więc niestety nie ma tam za dużo "mięsa" na rozwiercanie i wklejanie tulei ...chociaz też o tym myślałem. Doszedłem jednak do wniosku, że Helicoil to łatwiejsza operacja, pod warunkiem, że znajdę kogoś, kto to robi.
ps. Rzekomo ten gwintownik jest jakiś niezwykły. Spotkałem się z wieloma informacjami, że właśnie różnią się średnicą od zwykłych gwintowników bo uwzględniają grubość drutu tej tulei, co jest ważne, żeby tuleja dobrze siedziała i śruba dobrze wkręcała.
ps. Rzekomo ten gwintownik jest jakiś niezwykły. Spotkałem się z wieloma informacjami, że właśnie różnią się średnicą od zwykłych gwintowników bo uwzględniają grubość drutu tej tulei, co jest ważne, żeby tuleja dobrze siedziała i śruba dobrze wkręcała.
- AndrzejJ
- Moje maszyny: VF750 '83
ZX6R '97 - Lokalizacja: Hrubieszów
- Kontaktowanie:
Tak, gwint normalny miałeś m6x0,75, a gwintownik pod sprezynke to m7x0,75 czy m8x0,75(mowie przykładowo)
Równie dobrze można przegwintować na M7 i wkręcić taką śrubę, jeśli to nie sprawia problemu.
Równie dobrze można przegwintować na M7 i wkręcić taką śrubę, jeśli to nie sprawia problemu.
-
Jawa 250
Osa M50
Gazela
Romet Polo
- Kontaktowanie:
Znalazłem zestawy naprawcze M5 w cenie około 30zł. To jakaś China i nie wiem jaka jest tego jakość ale chyba spróbuje bo przecież tam nie będzie dużej siły.
- banex
- Moje maszyny: Wsk 125...w trakcie renowacji...
- Kontaktowanie:
Koledzy i koleżanki. Mam podobny problem. Zerwany gwint w karterze od podstawy iskrownika w wsk 125. Trochę idę na łatwiznę ale mam pytanie. Czy tam idzie śruba m5? Pytam bo dopiero w weekend będę mógł to zrobić a chciałem kupić zestaw naprawczy.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Do przykręcania podstawy iskrownika jest M6
- banex
- Moje maszyny: Wsk 125...w trakcie renowacji...
- Kontaktowanie:
Udało się. Pożyczyłem od znajomego mechanika zestaw do naprawy regeneracji gwintu m6. Zastosowałem tak zwane "sprężynki". Użyłem ich do podstawy iskrownika i dekla od strony magneta. W obu przypadkach bardzo dobrze się spisały. Prosto szybko i skutecznie. Pozdrawiam