Witajcie!!
Będzie trochę chaotycznie
Po długiej, prawie 6 miesięcznej przerwie powracam do działań!
Tak po krotce wspomnę czemu wszystko stanęło - praca, praca, praca - od poniedziałku do piątku jestem w delegacji. W między czasie kupiłem 126P z 94 roku, auto wzięło górę, bo ma mnie wozić... ale nie tutaj o nim
Dobra dobra koniec smętów.
Niektórym może się coś nie spodobać, zaczną kręcić nosem, ale nastąpiła zmiana koncepcji.
Ale pierw o tym na jakim etapie jestem.
Ocynki zrobione - to co się dało i trzeba było poszło w kąpiel - fot brak, ale chyba każdy wie jak to wygląda
Silnik - już mogę składać w najbliższy weekend. Będzie SKRZYNIA MIESZANA, udało mi się dorwać
skrzynie z W2A, będę musiał rozbroić walki i podmienić tryby. Tryb zdawczy 26Z / 16Z wałek pośredni.
Zębatki napędowe tak jak fabryka wypuściła.
Gaźnik, cylek, tłok, wał oraz głowica bez modów.
Jedynie co będę chciał jeszcze przekombinować to wstawić łańcuszek sprzęgłowy Favorit. Problem w tym, że kiedyś były 48 ogniw do wsk 175, obecnie ślad o nich zaginął. Jedyne dostępne to (o ile nie mylę ilości) 54 ogniw dla CZ 175.
Oczywiście zastosowanie wcześniej wymienionego łańcucha wymusza posiadanie odpowiednich zębatek - wszystko jest, tylko łańcucha brak. Pomysł jest taki, ale jeszcze jestem w fazie zwiadów, czy da się bardzo podobnie zaklepać ogniwa na tokarce czy coś w tym stylu, by było to trwałe i mocne połączenie jak fabryczne. Znajomy ma się dowiedzieć.
Jeżeli to nie przejdzie w najbliższym czasie, to składam sprzęgło na standardowym zestawie bez pro lux tarcz korkowych

, a mod z Favoritem zostawię na później i jak tylko dorwę łańcuch po zamienię cały zestaw.
Był problem z wałeczkami, kupiłem łożysko trybu zdawczego ze SD + uszczelki by Gniezno.
W ten tydzień muszę do pucować cylinder i głowice by wszystko było gotowe do składania.
Co z resztą motóa? a no wróćmy do wcześniej wspomnianej nowej koncepcji. Czemu zmiany? Bo chcę, a wrócić do ori nie widzę problemu
Nowy zawias - na przód idzie przodek kos/perkoz, błotnik kos, chorągiewki i metalowa lampa jaką mam w komplecie.
W planie jest przerobienie zawieszenia na szczep z GN 125 (
http://polmot.skip.pl/index.php?mode=ar ... view&id=33 )....
Kolorystyka - głowiłem się, czarna czy jaka? Skoro odbiegam od oryginalnego zestawienia to trzeba by coś zmienić. Grzebałem w sieci jak to malowali poczciwe wueski, szukałem inspiracji nawet w wieśtjuningach, aż natknąłem się na jedno zdjęcie które wkleję niżej. Moja Karolyna jak się dowiedziała o zmianach powiedziała, "a może biała?!... taaak zrób białą czwórę, białą".
Co ciekawe, zdjęcia nie widziała.
Decyzja zapadła:
Bak, błotniki, lampa przednia będą sterylnie białe.
Szklanki góra tył, boczki, obudowa tylnej lampy, rama(już jest), szparunki na baku - wszystko czerń.
Koła niestety zostawię sobie na zimę, przednie - jak zobaczycie na zdjęciach jest całe czarne, a tył będzie chrom który odchodzi

.
Czy coś więcej? Czas pokaże, obecnie wszystko czyszczę, bo część gratów zabrałem na kwatere....
Zdjęcia
to wzór, zarys tego co będzie! Przepiękne szparunki
1000x901c_do-wsk-kobuz-r-wfm-j-699048.jpg
2014-02--progres.JPG
2014-02-17-progres.JPG
97548895.jpg
2014-03-02-398.jpg
2014-03-02-400.jpg
2014-03-02-402.jpg
2014-03-02-405.jpg
2014-03-02-410.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.