WSK 125 - jaki olej do silnika?
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
Re: WSK 125 - jaki olej do silnika?
Ja mam złe doświadczenia z castrolem , nie w motocyklach ale w samochodach , jeżdżę dość dużo bo robię co najmniej 4,5tys km na miesiąc i średnio co dwa miesiące z groszem muszę się pokusić o wymiane (Vanos niestety wymaga wymiany oleju co ok. 10k km) , to jak zobaczyłem co zostało mi po roku użytkowania castrola pod pokrywą zaworów to się złapałem za głowę bóg wie co zostawił głębiej w silniku . Generalnie Castrol jest olejem dedykowanym przez serwis bmw i stamtąd też go zamawiałem żeby uniknąć podróbek , ale z czystym sumieniem z doświadczenia mogę go odradzić , zostawia w hu* osadu którego ciężko było się pozbyć . Aktualnie przeżuciłem się na Valvoline który cieszy się dobrą opinią , chociaż trochę zastanawiałem się też nad Liquy Moly . W najlbliższym czasie nie planuje zdejmować pokrywy , więc trudno będzie mi opisać jak sprawuje się nowy olej ale podsumowując Castrol nie jest olejem z górnej półki , i lepiej sprawują się oleje typu Mobil więc nie ma co przepłacać za logo .
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Ja mam wielką prośbę...
Aby w tym temacie wypowiadały się osoby, które testowały dany olej w swoim motocyklu.
I np ściągnęły głowicę, aby zobazczyć jak się spala i co zostawia...
Podsumowując lałeś coś do WSKi, przetestowałeś, zobaczyłeś pod głowicą...
Przeszedłeś na inny, również mogłeś porównać...!
Bo pier... to może każdy.. Że w traktorze miał złe doświadczenie, że w Starze....
Nas interesuje olej w WSCe... I opinie UŻYTKOWNIKÓW, którzy mieli go w ręce, testowali, lali i mogą wyciągnąć SWOJE wniosku...
Aby w tym temacie wypowiadały się osoby, które testowały dany olej w swoim motocyklu.
I np ściągnęły głowicę, aby zobazczyć jak się spala i co zostawia...
Podsumowując lałeś coś do WSKi, przetestowałeś, zobaczyłeś pod głowicą...
Przeszedłeś na inny, również mogłeś porównać...!
Bo pier... to może każdy.. Że w traktorze miał złe doświadczenie, że w Starze....
Nas interesuje olej w WSCe... I opinie UŻYTKOWNIKÓW, którzy mieli go w ręce, testowali, lali i mogą wyciągnąć SWOJE wniosku...
-
- GG: 0
- Moje maszyny: 2 suwy
- Kontaktowanie:
jeździłem na motulach orlen semisyntetyk, platinum moto 2t, mixol, castrol power 1 racing stihl i inne cuda. Najlepiej wypadł Castrol 1 power racing 0 nagaru koszt 40zł/1l, 2 miejsce zajmuje Orlen Platinum moto 2t lekki szlam palcem mozna wyczyscic koszt 27zł/1l
- AndrzejJ
- Moje maszyny: VF750 '83
ZX6R '97 - Lokalizacja: Hrubieszów
- Kontaktowanie:
Orlen semisyntetyk zostawia całkiem sporo nagaru, za to bardzo dobrze smaruje.
- Mariusz0564
- Moje maszyny: WSK 125 Orginał 1971
WSK 125 składak 1982/2013 - Lokalizacja: Szczecinek ZSZ
- Kontaktowanie:
u mnie nadeszla pora na zmiane oleju w silniku w wsk zastanawiam sie nad dwoma miedzy Hipol GL-4 80w90 przekładniowy a silnikowy mineralny 15w40 ?
Ktory kupic ? 

-
- Moje maszyny: WSK M06 64
WSK M21W2 - Lokalizacja: Sieradz
- Kontaktowanie:
Mineralny 15w40 albo jakiś motocyklowy dedykowany do silników z mokrym sprzęgłem