dziwny kaprys kobuza
- Jacu gorzała
- GG: 0
- Moje maszyny: Wsk 175 kobuz
Komar 2330
Jawa 50
Simson sr50 - Lokalizacja: Klimy
- Kontaktowanie:
dziwny kaprys kobuza
Siema mam dość dziwny problem z którym nie mogę sobie poradzić. O tuż moja wsk ma niekiedy taki humor że np. ostatnio jechałem sobie do wujka chwilę się zatrzymałem , zgasiłem motor i po dosłownie 5 minutach nie chciał odpalić albo jak załapał to tak jakby się dusił i nie mógł się wkręcić na obroty ale chwile po poruszałem manetką dodając gazu i puszczając i się unormowało i mogłem dalej jechać. Zazwyczaj nawet jak jest zimna to tylko wyprowadzę z garażu przepompuje - włączę ssanie i po pierwszym lub drugim kopnięciu odpali. Jak jest ciepła to też niema problemu z odpaleniem. Albo nawet ostatnio z tatem jechałem się przejechać po bezdrożach w niedziele i tak po pierwszy km zgasiłem ją - no to potem odpaliła za pierwszym. Następnie przejechaliśmy z 600 m - zgasiłem to też dobrze odpaliła. Następnie zaczęliśmy jechać no i po prostu zgasła kopałem kilka razy i nie dała rady odpalić a jak po 9 kopnięciu odpaliła to tez nie mogła się wkręcić na obroty ale po pewnym czasie dodawania i puszczania gazu odpaliła. Wcześniej nawet nieraz z 4 kilometry zrobiłem zgasiłem to zawsze ładnie odpala - a teraz nie mam pojęcia co to jest. Kiedyś też miałem takie zdarzenie że po 500 metrach się zatrzymałem się dosłownie na 4 minuty i nie chciała wcale odpalić ani z kopniaka ani na po pych - wiec się wkurzyłem i postawiłem w garażu. Po dwóch dniach złość mi przeszła i o dziwo odpaliła z kopniaka za 2 razem. Macie jakieś pomysły ??? 

Życie jest po to aby śmigać na moto.
-
- Administrator
- GG: 2507850
- Moje maszyny: Wsk MR16 T
Wsk 125 Kos,
Wsk 175 kobuz,
Romet chart 211 - Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontaktowanie:
Re: dziwny kaprys kobuza
Tak zalewa ja więc gaznik do wyregulowania
- jasiu
- Moje maszyny: WSK 175
- Kontaktowanie:
jestem tego samego zdania że ją zalewa.
... przed każdorazowym zgaszeniem zamykasz kranik, czy tylko przed długim postojem??
ja u siebie przed każdym zgaszeniem zamykam kranik, nie wiem czy jest to poprawne czy nie ale ja tak robię...
... przed każdorazowym zgaszeniem zamykasz kranik, czy tylko przed długim postojem??
ja u siebie przed każdym zgaszeniem zamykam kranik, nie wiem czy jest to poprawne czy nie ale ja tak robię...
- Jacu gorzała
- Moje maszyny: Wsk 175 kobuz
Komar 2330
Jawa 50
Simson sr50 - Lokalizacja: Klimy
- Kontaktowanie:
Czyli co zbyt duży poziom paliwa w komorze ??
A z tym kranikiem to nieraz zamykam przy postoju a nieraz nie. A ogólnie to na jakiej pozycji powinno się ustawiać stacyjkę do jazdy czyli- kluczyk na pierwsze to przełożenie czy dalej na 3 lub 4. Bo to ma wpływ na ładowanie ?
A z tym kranikiem to nieraz zamykam przy postoju a nieraz nie. A ogólnie to na jakiej pozycji powinno się ustawiać stacyjkę do jazdy czyli- kluczyk na pierwsze to przełożenie czy dalej na 3 lub 4. Bo to ma wpływ na ładowanie ?
Życie jest po to aby śmigać na moto.
-
- Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki - Lokalizacja: Jablonna
- Kontaktowanie:
niczego nie reguluj, to normalne zjawisko w upalne dni -
paliwo po prostu odparowuje zanim dotrze do cylindra.
jak nie bedzie chciala zapalic, to przekop ja porzadnie przy zamknietym powietrzu
(schlodzi sie troche) i sprobuj odpalic. jesli jednak zalejesz -
zamykasz paliwo, otwierasz powietrze i powinna zagadac.
sam zobaczysz ze jak sie skoncza upaly to skonczy sie problem.
paliwo po prostu odparowuje zanim dotrze do cylindra.
jak nie bedzie chciala zapalic, to przekop ja porzadnie przy zamknietym powietrzu
(schlodzi sie troche) i sprobuj odpalic. jesli jednak zalejesz -
zamykasz paliwo, otwierasz powietrze i powinna zagadac.
sam zobaczysz ze jak sie skoncza upaly to skonczy sie problem.
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728