Sprzedaż motoroweru przez osobę niepełnoletnią.

czyli rozmowy o wszystkim
Odpowiedz
Awatar użytkownika
Arek19973
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 175, Romet 50 T-1, Simson S51
Kontaktowanie:

Sprzedaż motoroweru przez osobę niepełnoletnią.

Post autor: Arek19973 » 2014-09-08, 22:03

Witam, mam pewne pytanie, a mianowicie może ktoś wie jak wygląda sprawa ze sprzedażą motoroweru, którego jestem współwłaścicielem (dziadek jest właścicielem), a ja nie mam 18 lat (mam 17) ? Czytałem na różnych forach i piszą że potrzebna jest adnotacja sądowa, bądź urzędowa, albo że wcale nic nie trzeba, jedynie dowód osobisty... Proszę o pomoc, a jeżeli gdzieś był taki temat, gdzie zostało to wyjaśnione to przepraszam za zaśmiecanie forum. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
czankete
Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
Kontaktowanie:

Re: Sprzedaż motoroweru przez osobę niepełnoletnią.

Post autor: czankete » 2014-09-09, 06:42

Arek19973 pisze:może ktoś wie jak wygląda sprawa ze sprzedażą motoroweru, którego jestem współwłaścicielem (dziadek jest właścicielem), a ja nie mam 18 lat (mam 17) ?
Kolego Arek19973 zdolność o czynności cywilno - prawnych według obowiązujących przepisów osiągniesz w wieku 18 lat, nie rozumiem zatem jak w chwili obecnej możesz być skutecznie współwłaścicielem motoroweru?
Po drugie, nie ważne czy dziadek, wujek, kolega czy też współmałżonek ale chyba po to jest współwłasność by dwie osoby decydowały (także formalnie) o zbyciu stanowiącego ją przedmiotu ;-) .

rss
Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki
Kontaktowanie:

Post autor: rss » 2014-09-09, 07:35

tzw "ograniczona osobowosc prawna" uzyskuje sie od 16-go roku zycia.
Do zbycia takiego motoroweru wystarczy Ci oswiadczenie woli (umowa)
w ktorej podasz dane osobowe (jak w przypadku "normalnej")
oraz jakis nr dokumentu ze zdjeciem (paszport, legitymacja szkolna etc)
oczywiscie umowa bedzie wazna gdy podpisza ja obaj wspolwlasciciele :)

skoro stales sie legalnie wspolwlascicielem pojazdu to tak samo legalnie mozesz go sprzedac
i zadne ciaganie sie po sadach nie jest konieczne.
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728

Awatar użytkownika
Arek19973
Moje maszyny: Wsk 175, Romet 50 T-1, Simson S51
Kontaktowanie:

Post autor: Arek19973 » 2014-09-09, 10:00

Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki rss ! ;-) Co do tego jak stałem się współwłaścicielem to w wk z tego co pamiętam musiałem składać jakiś wniosek i to wszystko.

BizonekM06
Moje maszyny: Kiedyś były i WSK :)
Kontaktowanie:

Post autor: BizonekM06 » 2014-09-09, 12:40

Interpretacja prawna obowiązujących przepisów, wcale nie jest jednakowa we wszystkich urzędach komunikacji.
Choćby przykładowa rejestracja na zabytek czy pojazdu unikatowego, było to poruszano na forum wielokrotnie i jak widać,
w wielu wydziałach komunikacji jest całkiem odmiennie.
Co do sprzedaży motoroweru gdzie współwłaścicielem jest nieletni, przerabiał to mój kolega w wydziale komunikacji w Łochowie na Mazowszu.
Kupił synowi skuter, który miał 2 właścicieli. Dorosły ojciec i jako współwłaściciel 17-to letni syn, spisali normalną umowę, z pełnymi danymi, peselami, numerami dokumentów. Wszyscy się ładnie podpisali i niby cacy.
Problem się okazał po kilku tygodniach, gdy mój kolega chciał przerejestrować zakupiony skuter na siebie.
Pani z WK stwierdziła że umowa kupna jest nie ważna bo sprzedający pojazd, jako 17-to latek, współwłaściciel, nie ma zdolności
prawnej do decydowania o sprzedaży.
Rozwiązaniem sytuacji w takim przypadku jest sądowe zniesienie współwłasności pojazdu i dalsza sprzedaż przez osobę pełnoletnią lub czekanie aż nieletni współwłaściciel osiągnie wiek 18 lat i wtedy będzie mógł legalnie podpisać umowę sprzedaży.
W przypadku skutera mego kolegi, sprawa była prosta. Skontaktował się ze sprzedającymi i spisali kolejną umowę. Na szczęście małolat uzyskiwał pełnoletność za kilka miesięcy więc zwyczajnie poczekali z przerejestrowywaniem pojazdu.
Spisali nową umowę gdy małolat był formalnie dorosły ;-)
Osobę nieletnią bez problemu można dopisać do umowy kupna jako współwłaściciela, sam mam samochód i skuter gdzie współwłaścicielem jest córka. Ma to swoje zalety, choćby zbieranie zniżek w ubezpieczeniu OC.
Przy rejestracji wystarczy oświadczenie złożone w WK przez obojga rodziców lub opiekunów prawnych i już małolat może być współwłaścicielem.
Co innego spisywanie umowy sprzedaży, przed ukończeniem 18-go roku życia, to całkiem inna bajka.
Niech osoba kupująca, przed spisaniem takiej umowy, zapyta w swoim WK czy przy rejestracji pojazdu na siebie, przypadkiem nie będzie mieć podobnego kłopotu jak mój znajomy :-)

Odpowiedz