Witam
Panowie mam problem z numerem ramy a mianowicie w dowodzie rej. mam wpisany numer 157687 a tu widać na początku S0157 potem jest jeszcze jedna cyfra jakby 1 i potem 687. Tak jak by brakowało w dowodzie rej. jednej cyfry tej 1 w środku? A może to jest jakiś rozdzielnik miedzy cyframi a nie cyfra 1? Czy ktoś się kiedyś pomylił w dowodzie wpisując? Z ilu cyfr się składa pole numerowe? Dodam, że jest to WSK 125 tzw. garbuska z 76 roku. Boję się problemów przy rejestracji. Miał ktoś może podobny przypadek. dodam, że tabliczka znamionowa jest nieczytelna całkowicie.
nieczytelne numery ramy
- polimer
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125 M06B3
- Kontaktowanie:
nieczytelne numery ramy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moje maszyny: wsk 125 82r
- Kontaktowanie:
Re: nieczytelne numery ramy
Witam.
Pole numerowe składa się z siedmiu numerów nie licząc tego "SO" na początku (SOXXXXXXX). W dowodzie wpisywane cyfry były wszystkie bez tego początku "SO", przynajmniej tak jest u mnie w dwóch dowodach. Mówisz o rejestracji. Czy mogę spytać jak nabyłeś tę wskę( głównie chodzi mi o to jaki numer masz wpisany w umowie kupna-sprzedaży - zakładając, że masz umowę).
Pole numerowe składa się z siedmiu numerów nie licząc tego "SO" na początku (SOXXXXXXX). W dowodzie wpisywane cyfry były wszystkie bez tego początku "SO", przynajmniej tak jest u mnie w dwóch dowodach. Mówisz o rejestracji. Czy mogę spytać jak nabyłeś tę wskę( głównie chodzi mi o to jaki numer masz wpisany w umowie kupna-sprzedaży - zakładając, że masz umowę).
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
Twój przypadek nie jest odosobniony - zdarzały się podobne przypadki. Poczytaj w tym wątku:polimer pisze:Panowie mam problem z numerem ramy a mianowicie w dowodzie rej. mam wpisany numer 157687 a tu widać na początku S0157 potem jest jeszcze jedna cyfra jakby 1 i potem 687. Tak jak by brakowało w dowodzie rej. jednej cyfry tej 1 w środku? Czy ktoś się kiedyś pomylił w dowodzie wpisując? Miał ktoś może podobny przypadek
viewtopic.php?f=93&t=19466
...może nie koniecznie wszystkie ale kilka pierwszych postów jest na pewno na temat, który Cię nurtuje

- polimer
- Moje maszyny: WSK 125 M06B3
- Kontaktowanie:
tak mam umowę kupna sprzedaży i atary dowód i tam jest wpisane tak jak w dowodzie rejestracyjnym czyli 6 cyfr. Teraz jak będę chciał robić przegląd przed rejestracją to mi powie pewnie diagnosta, że niezgodne numery z dowodem? I co dalej?fenq pisze:Witam.
-
- Moje maszyny: wsk 125 82r
- Kontaktowanie:
Hmmm... Przegląd to jeszcze nie aż taki wielki problem, flaszka w rękę i na jakiejś wiosce pewnie by przeszło. Bardziej by mnie martwiło to, że jak wydadzą Ci nowy dowód z 6-cioma cyframi to podczas byle kontroli jakiś psiak może się przyczepić... A jeśli wyda Ci pismo na numer ramy będzie niezgodność w urzędzie( gdzie już trudniej się dogadać - przynajmniej w moim rejonie).
Hmm... Ciężka sprawa...
Można by spróbować przeczytać na tym dowodzie w jakim wydziale( urzędzie) był wydany i zadzwonić do nich czy są w stanie sprawdzić, czy ten pojazd widnieje w ewidencji(wystarczy podać numer rej + dane właściciela - wszystko jest w dowodzie) a to też może zależeć od tego czy był kiedyś wyrejestrowany czasowo/stale lub jak w wielu przypadkach bywało po prostu ktoś przestał się interesować. I wtedy spytać jaki numer ramy jest wpisany w ewidencji i jeśli jest taki jak w dowodzie opisać problem jeśli taki jak na ramie, wysyła się do nich list( umowa kupna-sprzedaży+ jakaś symboliczna opłata, chyba 18zł z tego co pamiętam bo wiem, że sam tak robiłem) i wystawią Ci zaświadczenie na podstawie którego udasz się do swojego wydziału( już z poprawnym numerem). I na tej podstawie przeprowadza się całą procedure.
Hmm... Ciężka sprawa...
Można by spróbować przeczytać na tym dowodzie w jakim wydziale( urzędzie) był wydany i zadzwonić do nich czy są w stanie sprawdzić, czy ten pojazd widnieje w ewidencji(wystarczy podać numer rej + dane właściciela - wszystko jest w dowodzie) a to też może zależeć od tego czy był kiedyś wyrejestrowany czasowo/stale lub jak w wielu przypadkach bywało po prostu ktoś przestał się interesować. I wtedy spytać jaki numer ramy jest wpisany w ewidencji i jeśli jest taki jak w dowodzie opisać problem jeśli taki jak na ramie, wysyła się do nich list( umowa kupna-sprzedaży+ jakaś symboliczna opłata, chyba 18zł z tego co pamiętam bo wiem, że sam tak robiłem) i wystawią Ci zaświadczenie na podstawie którego udasz się do swojego wydziału( już z poprawnym numerem). I na tej podstawie przeprowadza się całą procedure.
- MajkelCIN
- Moje maszyny: WSK 59' XJr 1300 01'
Gnom 5.? - Lokalizacja: Cinowo
- Kontaktowanie:
Ja tam widzę jedynkę. Weź kartkę papieru i ołówek, odrysuj cyfry i powinieneś odczytać, co tam dokładnie jest
.