Krzywa rama, czy "ten typ tak ma"?
- miazga
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M21W2 w permanentnym rozkładzie
- Kontaktowanie:
Krzywa rama, czy "ten typ tak ma"?
Panowie,
Powiedzcie, bo ja sie nie znam: to juz druga taka rama, gdzie mocowanie baku, razem z tymi blaszkami przyspawanymi do rur przy glowce, jest krzywo. Blaszki sa przyspawane nierowno, ten pret przechodzi krzywo - w obydwu plaszczyznach (chociaz i tak duzo prosciej niz w drugiej ramie, ktora mam). Fabryka pozwalala sobie na takie niedokladnosci i sie tym nie przejmowac? Czy mozna z powodzeniem zalozyc, ze ktos mial przygode z ta rama, albo - ze przy niej majstrowal i od razu wywalac zelastwo na zlom? Na moje niewprawne oko, nie ma tam sladow ciecia i spawania. Wiec jak to jest?
Powiedzcie, bo ja sie nie znam: to juz druga taka rama, gdzie mocowanie baku, razem z tymi blaszkami przyspawanymi do rur przy glowce, jest krzywo. Blaszki sa przyspawane nierowno, ten pret przechodzi krzywo - w obydwu plaszczyznach (chociaz i tak duzo prosciej niz w drugiej ramie, ktora mam). Fabryka pozwalala sobie na takie niedokladnosci i sie tym nie przejmowac? Czy mozna z powodzeniem zalozyc, ze ktos mial przygode z ta rama, albo - ze przy niej majstrowal i od razu wywalac zelastwo na zlom? Na moje niewprawne oko, nie ma tam sladow ciecia i spawania. Wiec jak to jest?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
Re: Krzywa rama, czy "ten typ tak ma"?
Ja bym się tym nie przejmował, kto kiedyś zwracał uwagę na takie "pierdoły" jak to czy blaszki są równo. Był plan, który trzeba było wykonać, a przez resztę czasu pościemniać, popić...
-
- Moje maszyny: wsk dudek bak kobuz exsport
- Kontaktowanie:
ten element tak ma, to fabrycznie tak ma być
- miazga
- Kontaktowanie:
Co za dziadostwo 

-
- Kontaktowanie:
Mój znajomy, który pracował w tamtych czasach mawia: "Przecież z tego się nie strzela.". Skądś się to wzięło.
- miazga
- Kontaktowanie:
Wszystko pieknie, ale na drugiej ramie mam roznice na koncach tego preta mocujacego bak rzedu 1,5cm
Moze jestem rozpuszczony przez standardy wspolczesnej motoryzacji, ale NIE MA TAKIEJ OPCJI, zeby przy takim rozstrzale bak siedzial prosto. Spodziewalem sie, ze moze jednak w Swidniku zatrudniali ze 3 panie do dzialu kontroli jakosci
Ale znowuz - ludzie i tak to kupowali, wiec po cholere kontrolowac jakosc 

-
- Moje maszyny: wsk dudek bak kobuz exsport
- Kontaktowanie:
rama w tą bak w tą i będzie prosto a jeśli jest coś nie tak to znaczy że nie od tego modelu
-
- Kontaktowanie:
Mój znajomy, który kiedyś pracował w GS-ie mówił, że wtedy nigdy nie jeździł trzeźwy. Nie ważne czy to był traktor, motocykl, czy Żuk służbowy. Wtedy nie było opcji aby jeździć trzeźwym. Wiec jeśli WSK-ami mieli jeździć ludzie "na gazie" to produkowali to ludzie "na gazie", nikt nie robił problemów, plan był wykonany i każdy był zadowolony. Ja teraz też jestem "na gazie" i chętnie bym się czymś przejechał, a;e to nie odpowiednia pora roku i inne czasy.
-
- Moje maszyny: Kiedyś były i WSK :)
- Kontaktowanie:
Toć to przecie WSK, czego się spodziewałeś ?miazga pisze:Co za dziadostwo
Wszystkie sprzęty z tamtych lat miały sporo takich kwiatków konstrukcyjno - montażowych
a jednak jeździły i sporo dotrwało do obecnych czasów.
Daj sobie spokój z przykładaniem miarek i zabieraj się za składanie motóra

Ten typ tak ma i wszystko w temacie, taki już jego urok

-
- Moje maszyny: jawa
shl
gnom
perak
sport 2(sprzedany )
Velorex 560 - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Mamy imperialiste na forum ?miazga pisze:Co za dziadostwo
Mi osobiscie takie chochliki nie przeszkadzaja, przeciez np. nie przyspawali odwrotnie uchwytu silnika.
A co do takich rzeczy to kupilem Shl-ke m11 z 63 roku , w tym roku nastapila zmiana loga na baku z malowanego na tloczony. I tak... jedna strona ladnie logo wybite a druga... niech to h#j krzywo wybite i skoszone logo z jednej strony niedocisniete. Widac ze jakis Stefan nie dupczyl i zdupczyl robote ale jest klimat demokracji ludowej

- miazga
- Kontaktowanie:
Gorzej - szczegolarzaGondek pisze:Mamy imperialiste na forum ?miazga pisze:Co za dziadostwo

-
- Moje maszyny: WFM M06 S01-Z 1965
- Kontaktowanie:
Możesz poprawić fabrykę - byle było zgodnie ze sztuką i duchem czasu
Czyli najpierw setę spirytusu, potem zagryzasz kiszonym i zapijasz setą wódki - po ok. pół godzinie bierzesz spawarkę do ręki i poprawiasz
Wyjdzie ci "jak fabrycznie" - ale przynajmniej pretensje będziesz miał do siebie a nie do przodowników pracy, stachanowców ze Świdnika 

Pozdrawiam,
Darek
Darek