Ładowanie akumulatora - dynama
- Starboost
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125 B3 1977
- Kontaktowanie:
Ładowanie akumulatora - dynama
Forumowicze!
Zbliża się sezon, więc powoli trzeba się brać za motóry.
W swojej Wieśce muszę zrobić elektrykę. "Ładowanie" akumulatora z prostownika selenowego jest nieefektywne.
Grzebanie przy cewkach, hmm... Nie wszystkim chce się to robić.
I stąd moje pytanie. Proszę się nie śmiać, bo nie wydaje się takie złe.
Z alternatorem jest dużo zabawy, choć jest to wykonalne, ale czy ktoś zastanawiał się nad mało awaryjnych i stosunkowo prostym rozwiązaniem w postaci dynama?
Jest to czysto teoretyczne pytanie. Przeciętne dynamo ma 6V3W. Ale gdyby zastosować mocniejsze? Może są spece od przeróbek tego typu na forum.
Uważam, że rozwiązanie tego typu nie jest złe dla laików.
Może ktoś ma "cuś" takiego w swojej WSK?
Zbliża się sezon, więc powoli trzeba się brać za motóry.
W swojej Wieśce muszę zrobić elektrykę. "Ładowanie" akumulatora z prostownika selenowego jest nieefektywne.
Grzebanie przy cewkach, hmm... Nie wszystkim chce się to robić.
I stąd moje pytanie. Proszę się nie śmiać, bo nie wydaje się takie złe.
Z alternatorem jest dużo zabawy, choć jest to wykonalne, ale czy ktoś zastanawiał się nad mało awaryjnych i stosunkowo prostym rozwiązaniem w postaci dynama?
Jest to czysto teoretyczne pytanie. Przeciętne dynamo ma 6V3W. Ale gdyby zastosować mocniejsze? Może są spece od przeróbek tego typu na forum.
Uważam, że rozwiązanie tego typu nie jest złe dla laików.
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
Re: Ładowanie akumulatora - dynama
...bez urazy, ale jak myślisz Kolego co w tej chwili masz zamontowane w swoim sprzęcieStarboost pisze:Z alternatorem jest dużo zabawy, choć jest to wykonalne, ale czy ktoś zastanawiał się nad mało awaryjnych i stosunkowo prostym rozwiązaniem w postaci dynama? Jest to czysto teoretyczne pytanie. Przeciętne dynamo ma 6V3W. Ale gdyby zastosować mocniejsze?

...są spece i są rozwiązania - problem, który poruszasz został już jakiś czas temu chyba zresztą definitywnie rozwiązany - przejrzyj dokładniej forum - owo "cuś" nazywa się CDI i działa jak należy.Starboost pisze:Może są spece od przeróbek tego typu na forum. Uważam, że rozwiązanie tego typu nie jest złe dla laików.
Poczytaj też dokładnie inne wątki dotyczące problemów z ładowaniem i z wydajnością prądnicy w 125 a znajdziesz też odpowiedź z powodu jakich ograniczeń technicznych nie bardzo da się zastosować mocniejsze "dynamo". Niestety do zrozumienia tych zagadnień potrzebna jest znajomość podstaw elektrotechniki

- Starboost
- Kontaktowanie:
Chodzi o fakt znalezienia czegoś nowego. Nie mówię broń Boże o dynamach 3W... Niektórzy z forum tylko takie znają...
Są przecież generatory mocniejsze.
Są przecież generatory mocniejsze.
-
- Kontaktowanie:
Nie chodzi o to, że ktoś się chce Ciebie czepiać na siłę tylko o to, że chcesz wywarzać otwarte drzwi. 

- Starboost
- Kontaktowanie:
Ale dlaczego nie wyjść poza schemat? To tylko teoria rzucona do dyskusji, ale nie bez sensu.
Poza tym, np. Shimano produkuje koła z wbudowanym generatorem. Umiejscowić takie urządzenie można wszędzie. Chcę poznać tylko zdanie forumowiczów z iQ wyższym niz żelazko.
Do działaniania 50-150W generatora potrzeba od 800 do 1400 rpm
Poza tym, np. Shimano produkuje koła z wbudowanym generatorem. Umiejscowić takie urządzenie można wszędzie. Chcę poznać tylko zdanie forumowiczów z iQ wyższym niz żelazko.
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
...Starboost nie czuj się urażony - pewnie, że można wyjść poza schemat albo tylko poprzestać na dyskusji ale trzeba jeszcze mieć jeszcze podstawowe pojęcie (choćby teoretyczne) o czym chce się prawić. Z całym szacunkiem ale czytając Twoje wypowiedzi pozwolę sobie stwierdzić, że w tym temacie takowego pojęcia nie maszStarboost pisze:Ale dlaczego nie wyjść poza schemat? To tylko teoria rzucona do dyskusji, ale nie bez sensu.

- AndrzejJ
- Moje maszyny: VF750 '83
ZX6R '97 - Lokalizacja: Hrubieszów
- Kontaktowanie:
Wsioki hejtują i jednocześnie mają IQ mniejsze od żelazka 

- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Jeśli chcesz dynamo, to wypada się wtedy pozbyć oryginalnej prądnicy, co za tym idzie , wirnika, który jest mały ale pracuje jako koło zamachowe, no i po wyrzuceniu prądnicy, jak umieścisz platynki do sterowania zapłonem ? Pozostawienie org zapłonu, i dołożenie dynama nie bardzo ma sens. Także uważam że montaż dynama to zły pomysł. W wuesce instalacja jest tak prosta jak abecadło, Można wyrzucić seleniaka, a w jego miejsce założyć mostek prostowniczy ( 4 zł ) Cewki prądnicy praktycznie nigdy się nie uszkadzają, chyba że je uszkodzisz mechanicznie. Jeśli masz braki w instalacji, można dosztukować kable. Naprawa ładowania w wsk nie będzie kosztowała więcej jak 10 zł.
-
- Kontaktowanie:
Sam masz iQ na poziome żelazka bo nie wiesz jak to działa a chcesz odkrywać wodę w proszku.Starboost pisze:Ale dlaczego nie wyjść poza schemat? To tylko teoria rzucona do dyskusji, ale nie bez sensu.
Dynamo a powszechnie stosowana w wsk prądnica to to samo urządzenie działające na dokładnie tej samej zasadzie. Jest to prądnica samowzbudna i tyle. Różnica polega tylko na względach konstrukcyjnych to znaczy czy kręcisz kołem magnetycznym czy wirnikiem z uzwojeniami. Z elektrycznego punktu widzenia to żadna różnica. Najprościej w silniku spalinowym zamontować bezpośrednio na wale korbowym dlatego jest tak a nie inaczej- nie ma przekładni itd.
- Starboost
- Kontaktowanie:
Chodzi mi o taki system, żeby nie ingerować zbytnio w oryginalną instalację. Najlepiej poza silnikiem. Całe moje założenie opierało się na tym, żeby nie komplikować prostoty wszystkich instalacji.
-
- Kontaktowanie:
Kończę debatę - nie wiesz o czym mówisz.
- wafelson
- GG: 7571750
- Moje maszyny: m06b3
- Kontaktowanie:
Chyba prościej niż w wsce się już nie da.Starboost pisze: Całe moje założenie opierało się na tym, żeby nie komplikować prostoty wszystkich instalacji.
Kolego przyjrzyj się prądnicy i pomyśl co chcesz osiągnąć. Jeśli większa moc to cdi, jeśli jak najmniejszy poziom skomplikowania to oryginał.

- zmyngut
- Moje maszyny: wsk 125
- Kontaktowanie:
Nie jestem elektryk (no trochę jestem ale taki na półtora volta) ale jako typowy wsiok o IQ równemu żelazku (wiem- średnia forum nieco ponad IQ żelazka - ja ją niestety zaniżam), chciałbym zapytać o Krynico Mądrości o co dokładnie chodzi z
) A co się stanie w momencie "stanięcia" w miejscu? Bo niestety czasem stanąć trzeba -akumulator? A może koło w gorę i kręcić ręką? A jak stanięcie będzie na siku? Jak kręcić? To drobiazg, myślę, że rozwiązanie tego jakże drobnego problemu (w porównaniu z całą genialnością tego rozwiązania) kolega nam tu przedstawi?
Czy tak jak w rowerze? Dynamo do koła? A może uzwojenie i wirnik w piaście koła? Jakże trudno wpaść na tak proste rozwiązanie!!! Wybacz nam ciemniakom ale niestety jesteśmy ograniczeni naszym jakże słabym IQ (ja go zaniżamStarboost pisze:Najlepiej poza silnikiem

-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
Zmungut wystarczy trochę pomyśleć. Jak staniesz na siku, to postawisz moto na podstawce centralnej i przednie koło będzie w górze. Wtedy strumień moczu skierujesz na oponę, koło będzie się kręcić, a co za tym idzie będzie prąd. Czuwaj!
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Jako, że popieram innowacje zwyczajem forumowym proponuje zrobić listę!
1. Alien, dynamo KOX 4szt. (układ duplex na obydwa koła)
1. Alien, dynamo KOX 4szt. (układ duplex na obydwa koła)
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
1. Alien, dymano KOX 4szt. (układ duplex na obydwa koła)
2. Skinder, dymano KOX 1szt.
2. Skinder, dymano KOX 1szt.
- sopi220
- Moje maszyny: wsk...i jescze troszkę
- Kontaktowanie:
1.Alien,dymanoKOX 4szt.(układ duplex na obydwa koła) 2.Skinder, dymano KOX 1szt. 3.sopi220 , dymano KOX 2szt.