Budowa "repliki" WSK M06B3 lub "Garbuska"
-
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk m06b3 - szczątki
- Kontaktowanie:
Budowa "repliki" WSK M06B3 lub "Garbuska"
Witam, jako, że nie mogę jeździć oryginalna WSK (brak prawka i sprawy zdrowotne) zastanawiam się nad budową repliki. Jestem w posiadaniu oryginalnych błotników (tylny w stanie b. dobrym - chyba z M06B3, przedni głęboki (a z jakiego modelu - nie wiem), zbiornika (garbaty) i plastikowej lampy (ta z "kominem" - też M06B3).
Jako dawca ramy i napędu posłuży motorower Romet Router WS50. Jest to mniej więcej kopia Suzuki GN 125 z silnikiem Hondy Cub, poruszająca się na kołach 18" (2.75 i 3.00).
Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat - wiem i liczę się z tym, że nie jest to oryginał i nigdy nim nie będzie.
Z tego co już zrobiłem, to zamontowałem przednią lampę z tym, że oryginalny wkład zamieniłem na H4 firmy WESEM - pasuje bez problemu, oraz wymieniłem plastikowy błotnik na ten metalowy z WSK - muszę jeszcze tylko mocowania dorobić, bo kupiłem bez.
Na dzień dzisiejszy mam problem z mocowaniem zbiornika (muszę wykonać od podstaw mocowanie) i kanapą (ale ta będzie wykonana od podstaw). W kwestii osprzętu, mam tylko jedno pytanie - czy ktoś z was niema wolnego licznika z pasującego do tej lampy - sprawny być nie musi - niech tylko wygląda?
Budowę repliki rozkładam w czasie z prostego powodu, motorowerem codziennie śmigam do pracy.
Jako dawca ramy i napędu posłuży motorower Romet Router WS50. Jest to mniej więcej kopia Suzuki GN 125 z silnikiem Hondy Cub, poruszająca się na kołach 18" (2.75 i 3.00).
Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat - wiem i liczę się z tym, że nie jest to oryginał i nigdy nim nie będzie.
Z tego co już zrobiłem, to zamontowałem przednią lampę z tym, że oryginalny wkład zamieniłem na H4 firmy WESEM - pasuje bez problemu, oraz wymieniłem plastikowy błotnik na ten metalowy z WSK - muszę jeszcze tylko mocowania dorobić, bo kupiłem bez.
Na dzień dzisiejszy mam problem z mocowaniem zbiornika (muszę wykonać od podstaw mocowanie) i kanapą (ale ta będzie wykonana od podstaw). W kwestii osprzętu, mam tylko jedno pytanie - czy ktoś z was niema wolnego licznika z pasującego do tej lampy - sprawny być nie musi - niech tylko wygląda?
Budowę repliki rozkładam w czasie z prostego powodu, motorowerem codziennie śmigam do pracy.
- daroohd
- Moje maszyny: Wsk Lelek.
Re: Budowa "repliki" WSK M06B3 lub "Garbuska"
może wyjść ciekawy sam wstaw foto w głowie ciężko to poskładać.
- Jakub
- GG: 4657132
- Moje maszyny: Jubilat
- Kontaktowanie:
Dokładnie . Jakieś foto .
Poza tym to nie będzie replika tylko jakiś Promot
Poza tym to nie będzie replika tylko jakiś Promot

Mów mi Kuba. Zielony w 175
Raz sierpem , raz młotem w czerwoną hołotę
Magister Kebeb
Raz sierpem , raz młotem w czerwoną hołotę
Magister Kebeb
-
- Kontaktowanie:
No i pojawiło się pierwsze pytanie - a mianowicie jaka była wysokość zbiornika w garbatej WSK - w senie, od ziemi do dolnej krawędzi baku.
Wczoraj już nie dałem rady więcej pisać. Mam w zamyśle pomalować nadwozie na kolor czarny - czy RAL9006 będzie odpowiedni? Poza tym szpachlówka, papiery ścierne (220 i 320) i podkład pod lakier już zakupione i czekają na odpowiedni moment.
Dopóki nie porobię pomiarów i mocowań pod elementy nadwozia, to nie mam co malować elementów - szkoda mojej pracy. Moim jedynym ograniczaniem jest brak możliwości cięcia/spawania posiadanej ramy.
Wczoraj już nie dałem rady więcej pisać. Mam w zamyśle pomalować nadwozie na kolor czarny - czy RAL9006 będzie odpowiedni? Poza tym szpachlówka, papiery ścierne (220 i 320) i podkład pod lakier już zakupione i czekają na odpowiedni moment.
Dopóki nie porobię pomiarów i mocowań pod elementy nadwozia, to nie mam co malować elementów - szkoda mojej pracy. Moim jedynym ograniczaniem jest brak możliwości cięcia/spawania posiadanej ramy.
- krzysiek200
- Moje maszyny: WSK M21W2 DUDEK '75
WSK M21W2 KOBUZ '77 - Lokalizacja: Łowicz/Nieborów
- Kontaktowanie:
Dla mnie bez sensu. Jak chcesz jezdzic klasykiem to moim zdaniem lepiej odlozyc 1500 zl na prawo jazdy, kupic wueske i jezdzic jak czlowiek a nie jakims wynalazkiem.
-
- Kontaktowanie:
Wiesz, nie mówię, że nie. ale na swoją obronę powiem, że wszystkie części od WSK zostaną odnowione. Na razie pośmigam "wynalazkiem", a później jak już będzie prawko to to wszystko zostanie zainstalowane we właściwej maszynie.
Przede wszystkim, postępuje według jednej zasady "nie dewastować oryginału"
Przede wszystkim, postępuje według jednej zasady "nie dewastować oryginału"
- Szymon_1998
- Moje maszyny: WSK 125 LELEK
WSK 125 KOS
WSK 125 M06-B1
JAWA 350 TS
Komar 3
Czarny to RAL 9005.tom18 pisze: Mam w zamyśle pomalować nadwozie na kolor czarny - czy RAL9006 będzie odpowiedni?
Jeżdżę pojazdem z Prl'u, wiec wyróżniam się z wielu. 

- ziorko
- Moje maszyny: WSK 125 M06B3
WSK 175
W21W2
Simson S50
KTM-PUCH (na pedały) - Lokalizacja: Działoszyn
- Kontaktowanie:
Osobiście jestem Ciekawy jakby to wyglądało 

- AndrzejJ
- Moje maszyny: VF750 '83
ZX6R '97 - Lokalizacja: Hrubieszów
- Kontaktowanie:
Jeśli masz B powyżej 3 lat to możesz jeździć rowerem, jeśli jeszcze nie masz, to zrób, i przez najbliższe 3 lata jeździj oryginalnym routerem, potem wywal to na złom i kup sobie 125.
Taka rzeźba jest dla mnie bez sensu.
Taka rzeźba jest dla mnie bez sensu.
- jasiu
- Moje maszyny: WSK 175
- Kontaktowanie:
na moje to szkoda kasy ładować w takie udziwnienia ( pomijam już fakt że nie jestem fanem tego typu przeróbek jakichkolwiek sprzętów ) Później będziesz miał problem żeby sprzedać ten wynalazek. Lepiej przeznaczyć te pieniądze na odbudowę oryginału albo na zakup takiego do remontu i powoli byś sobie dłubał, a routerem jeździł normalnie, ale to tylko moje zdanie i nie musisz się ze mną zgadzać.
-
- Kontaktowanie:
Trzymam się tego, że niczego nie niszczę. Wszystkie części zdemontowane z Routera, ma zakonserwowane i schowane. W każdym momencie mogę wrócić do oryginału. Tak samo części z WSK - wszystkie są oryginalne, bez cięcia czy spawania.
Co do kosztów to nadwozie (lampa, błotniki zbiornik), zamknęły się w kwocie 100 zł, doliczając materiały (papiery ścierne, podkład lakier itd), jestem w kwocie 150 zł. Fakt, na dzień dzisiejszy nie mam boczków - ale to z prostej przyczyny brak ich w dobrych cenach i względnie blisko.
Co do kosztów to nadwozie (lampa, błotniki zbiornik), zamknęły się w kwocie 100 zł, doliczając materiały (papiery ścierne, podkład lakier itd), jestem w kwocie 150 zł. Fakt, na dzień dzisiejszy nie mam boczków - ale to z prostej przyczyny brak ich w dobrych cenach i względnie blisko.
- grand
- Moje maszyny: drz 400
wsk 125 - Lokalizacja: Uc (Łódź)
- Kontaktowanie:
nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć, albo kup sobie coś co będziesz mógł remontować - w nie dalekiej przyszłości jeździć po drogach publicznych, albo coś bez papierów do jazdy po "polach". chyba ze chcesz custom-a? daj jakieś fotki i rozwiń bardziej temat.