Identyfikacja lampy telewizorka

Tematy nie pasujące do pozostalych dzialów
Odpowiedz
Awatar użytkownika
Charlotta
GG: 0
Moje maszyny: Osa M50, Osa M52, Shl M11
Kontaktowanie:

Identyfikacja lampy telewizorka

Post autor: Charlotta » 2015-08-10, 16:29

Mam prośbę. Właśnie przyszła "kompletna" lampa, którą kupiłam na Allegro. Już się cieszyłam, ale niestety plastikowa ramka nie pasuje do skorupy i nie jest to kwestia dogięcia blachy :/ Wydaje mi się, że jest to jakiś składak, wszystko jest luźne i nie przylega, nie ten kształt. Czy były jakieś różnice między lampami do Garbusek i Gazeli? A może ramka z biegiem lat się skurczyła?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bysio
Moje maszyny: WSK M21W2 1974 rok
Romet MR-2375
Kontaktowanie:

Re: Identyfikacja lampy telewizorka

Post autor: Bysio » 2015-08-10, 17:57

Praktycznie nie było różnic pomiędzy tymi z Garbatych WSK a Gazeli. Jedyna znajoma mi różnica toto, że w gazelach ten odblask na kloszu lampy jest biały a w WSK jest czerwony. No i w WSK od 1973 roku zaczęli dawać plastikowe ramki. ;) Jak najbardziej oryginał, stawiałbym raczej na skurczoną ramkę lub na to, że po prostu jest powyginana. ;-)
Jadę, jadę na motórze wiater mi owiewa twarz!
Mam na sobie czarne spodnie a na brzuchu czarny pas!

Texas Ranger
Moje maszyny: szukam WSK Lelek
Kontaktowanie:

Post autor: Texas Ranger » 2015-08-10, 19:27

A więc jest już jest kilka różnic. Podobno jest jeszcze różnica w kształcie tych dolnych szkiełek.

Awatar użytkownika
czankete
Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
Kontaktowanie:

Post autor: czankete » 2015-08-10, 20:41

Bysio pisze:Praktycznie nie było różnic pomiędzy tymi z Garbatych WSK a Gazeli. Jedyna znajoma mi różnica toto, że w gazelach ten odblask na kloszu lampy jest biały a w WSK jest czerwony. No i w WSK od 1973 roku zaczęli dawać plastikowe ramki. ;) Jak najbardziej oryginał, stawiałbym raczej na skurczoną ramkę lub na to, że po prostu jest powyginana. ;-)
...no nie zupełnie się zgodzę, że się "powyginało" - co sądzicie o tych zdjęciach? Klosz też jest "wygięty" ? ;-)

Awatar użytkownika
Charlotta
Moje maszyny: Osa M50, Osa M52, Shl M11
Kontaktowanie:

Post autor: Charlotta » 2015-08-10, 21:05

Dzięki wielkie, czyli jednak kupiłam składaka. Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje :-(

Awatar użytkownika
piter_dzn
GG: 9801466
Moje maszyny: Wsk M06B3 (3szt)
WSK M21W2 Kobuz
Romet x2
Simson sr50
Kontaktowanie:

Post autor: piter_dzn » 2015-12-09, 20:21

Po przejrzeniu swojej instalacji w kobuzie doszedłem gdzie tkwi przyczyna :-) Błąd tkwił własnie w lampie tylnej (telewizorek), gdzie miałem razem spięte dwa kable (biały+czarny), czemu?, sam nie wiem. Porównując swoją lampę i lampę z pierwszego postu zauważyłem różnice. W mojej lampie są tylko dwa piny, a w lampie użytkownika Charlotta są trzy. Nasuwa się więc pytanie do osób posiadających taką lampę jak ja, jak podłączyć trzy przewody do lampy gdzie są tylko dwa piny?

Odpowiedz