Rejestracja motocykla z dowodem.
- mietek009
- GG: 0
- Moje maszyny: 125,175 i takie tam
- Kontaktowanie:
Rejestracja motocykla z dowodem.
Witam kolegów, kupiłem popularną "czwórkę" z dowodem rej, nie jest ucięty ani nie ma widocznej adnotacji o wyrejestrowaniu, ostatni przegląd podbity w 88' roku. Motocykl kupiłem od tak jakby drugiego właściciela, gdyż on go kupił od Pana, który widnieje w dowodzie (nie spisując umowy), czyli jestem 3 właścicielem. Mam ten dowód ale bez jakiejkolwiek umowy, da radę jakoś ludzko rozwiązać sprawę rejestracji ??? z góry dzięki.
-
- Moje maszyny: wsk 125
- Kontaktowanie:
Re: Rejestracja motocykla z dowodem.
Musisz spisać umowę pomiędzy pierwszym a drugim panem. Może być lakoniczna i zawierać tylko dane osoby i pojazdu z dowodu rejestracyjnego a drugiego z umowy pomiędzy drugim a trzecim. Ty na to wpływu nie masz, taką kupiłeś i taką dajesz do WK.
Kiedyś kupiłem malucha, umowa pomiędzy 1 a 2 właścicielem zawierała się w kilku słowach: Ja xxx sprzedaję pojazd marki fiat 126p o nr rej xxx nr nadwozia xxx panu xxx. Jak to zobaczyłem to jebłem
Kiedyś kupiłem malucha, umowa pomiędzy 1 a 2 właścicielem zawierała się w kilku słowach: Ja xxx sprzedaję pojazd marki fiat 126p o nr rej xxx nr nadwozia xxx panu xxx. Jak to zobaczyłem to jebłem

- mietek009
- Kontaktowanie:
No dobra wszystko się zgadza ale czy nie można pominąć 2 właściciela, którego można nazwać pośrednikiem między Panem z dowodu a mną ? Cz w takim wypadu muszę odnaleźć tą osobę, która może już nie żyć ?
-
- Kontaktowanie:
Jeśli pominiesz osobę nr2 to umowa kupna musi opiewać na czas przed śmiercią osoby nr 1 a wtedy masz pojazd który nie był ubezpieczany przez Ciebie przez kilka lat, ja bym się nie bawił w takie podchody. Nie masz pomiędzy 1 a 2, pytasz się nr 2 kiedy go kupił i mniej więcej z taką datą piszesz umowę. Jeśli jest zarejestrowany a nie masz ciągłości OC to musisz go ubezpieczyć od dnia kupna a nie dnia rejestracji. Ciebie nie obchodzi co ktoś robił z pojazdem, kupiłeś go dnia 21 września 2015 i od teraz jest Twój.
Handlarze robią tak że spisują umowę ze sprzedającym a później piszą nową gdzie pomijają siebie a piszą umowę pomiędzy sprzedającym a kupującym podszywając się pod poprzedniego właściciela.
Handlarze robią tak że spisują umowę ze sprzedającym a później piszą nową gdzie pomijają siebie a piszą umowę pomiędzy sprzedającym a kupującym podszywając się pod poprzedniego właściciela.
- mietek009
- Kontaktowanie:
No ale do spisania umowy która będzie jako taka legalna potrzebuje wszystkich danych typu pesel itp
-
- Kontaktowanie:
Nie potrzebujesz, nie ponosisz winy za to że ktoś spisał umowę bez peselu czy nawet nr. dowodu. Tak kupiłeś i tak masz.
- mietek009
- Kontaktowanie:
Czyli jedna umowa pomiędzy osobą 1 a 2 może być prowizoryczna, druga umowa ta bardziej konkretna pomiędzy mną a osobą 2 Dobrze rozumie ?
- Charlotta
- Moje maszyny: Osa M50, Osa M52, Shl M11
- Kontaktowanie:
Tak albo nie. Zależy na kogo trafisz przy rejestracji. Mi na przykład raz pani kazała dopisać brakujący pesel do jednej umowy.
-
- Moje maszyny: wskwsk
- Kontaktowanie:
Wszystko dobrze Panowie piszecie, ale WK nawet gdy daje na miesiąc dowód tymczasowy, to właśnie po to aby w ciągu tego miesiąca zweryfikować ciągłość umów (rejestracje, wyrejestrowanie,przeglądy,zastawy itp.), jeśli wszystko dobrze wtedy zamawia się dowód w wytwórni papierów, tak było gdy odbywałem kilka miesięcy temu staż w WK. I co zauważyłem jakiś Pan rejestrował przyczepkę (przerejestrowywał), dostał miękki dowód, micha na twarzy a po dwóch tygodniach przyszedł po twardy dowód a tu zonk, nie dostał i nie zarejestrował (jakiś problem z ciągłością wyszedł) jak sie skończyło nie wiem bo staż się skończył 
Co ja bym zrobił: kupiłem od Pana nr 2, on Pan nr 2 nie ma umowy z Panem nr 1, a sprzedaje mi.
Jeśli jest możliwość spisać umowę pomiędzy Panem 1 i 2 - prawdziwą, jeśli osoba ta żyje. Jeśli nie to wtedy Pan nr 2 niech sam robi umowę z Panem nr 1 (bo czytając wpisy wcześniej wnioskuję że będzie podrobiona), no ale czasami tak bywa
tylko z datą przed śmiercią Pana nr 1. A pomysł z omijaniem Pana nr 2, sam nie wiem, nadal spisanie umowy pomiędzy Panem nr 1 i Panem nr 3 będzie sami wiecie jakie.
Ja nalegałbym Pana nr 2 o jakąkolwiek umowe, na jakiej kolwiek kartce, pomiędzy nim a Panem nr 1.
Bo dając dowód i motorek skąd ja wiem czy nie wyjdzie że jest np. kradziony. (mała szansa ale jest
)
Nalegaj o jakikolwiek kawałek papieru że Pan nr 2 kupił od Pana z dowodu czyli nr 1.

Co ja bym zrobił: kupiłem od Pana nr 2, on Pan nr 2 nie ma umowy z Panem nr 1, a sprzedaje mi.
Jeśli jest możliwość spisać umowę pomiędzy Panem 1 i 2 - prawdziwą, jeśli osoba ta żyje. Jeśli nie to wtedy Pan nr 2 niech sam robi umowę z Panem nr 1 (bo czytając wpisy wcześniej wnioskuję że będzie podrobiona), no ale czasami tak bywa

Ja nalegałbym Pana nr 2 o jakąkolwiek umowe, na jakiej kolwiek kartce, pomiędzy nim a Panem nr 1.
Bo dając dowód i motorek skąd ja wiem czy nie wyjdzie że jest np. kradziony. (mała szansa ale jest

Nalegaj o jakikolwiek kawałek papieru że Pan nr 2 kupił od Pana z dowodu czyli nr 1.