WSK 175- grzejąca się cewka WN
- Filip518
- GG: 0
- Moje maszyny: M21W2 Kobuz '76
M06B1 '68
Komar 2330 '74
Suzuki RG80 '92 - Lokalizacja: Wartkowice
- Kontaktowanie:
WSK 175- grzejąca się cewka WN
Witam. Taki problem- dzisiaj po długim postoju chciałem odpalić czwórkę, lecz zalała się. Podczas odkręcania świecy dotknąłem cewkę WN i prawie się poparzyłem. Nawet nie odpaliła, a cewka gorąca, dodam, że jeździłem na niej normalnie, iskra jest. Co jest nie tak?
-
- Moje maszyny: jawa
shl
gnom
perak
sport 2(sprzedany )
Velorex 560 - Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: WSK 175- grzejąca się cewka WN
Cewka ma zwarcie takie wewnatrz zwojowe zdoopcenie, poprostu wymien ja lub zaloz CDI. Cewka normalnie powinna byc letnia ale nie goraca.
-
- Moje maszyny: WSK 125, WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
No niezła porada. Jeśli cewka ma wewnętrzne zwarcie to nie daje iskry. Zwój zwarty przejąłby całą tą energię.
Cewka zwyczajnie się grzeje bo płynie przez nią stały prąd. W trakcie normalnej pracy silnika, większość energii która gromadzi się w cewce jest wyindukowana i zużyta na wyprodukowanie iskry. W sytuacji, gdy silnik jest wyłączony, a zapłon włączony i platynki zwarte to przez cewkę płynie prąd powodując na rezystancji uzwojenia pierwotnego wydzielanie mocy w postaci ciepła, i takie zachowanie jest jak najbardziej normalne, i nie musi oznaczać uszkodzenia cewki więc jeśli działa, nie trzeba jej wymieniać.
Jedyne co trzeba, to pamiętać o wyłączeniu zapłonu jak silnik nie pracuje i to jest rada dla pytającego kolegi.
Znane są przypadki gdy cewka uszkadza się od takiego przegrzania.
Cewka zwyczajnie się grzeje bo płynie przez nią stały prąd. W trakcie normalnej pracy silnika, większość energii która gromadzi się w cewce jest wyindukowana i zużyta na wyprodukowanie iskry. W sytuacji, gdy silnik jest wyłączony, a zapłon włączony i platynki zwarte to przez cewkę płynie prąd powodując na rezystancji uzwojenia pierwotnego wydzielanie mocy w postaci ciepła, i takie zachowanie jest jak najbardziej normalne, i nie musi oznaczać uszkodzenia cewki więc jeśli działa, nie trzeba jej wymieniać.
Jedyne co trzeba, to pamiętać o wyłączeniu zapłonu jak silnik nie pracuje i to jest rada dla pytającego kolegi.
Znane są przypadki gdy cewka uszkadza się od takiego przegrzania.
- Filip518
- Moje maszyny: M21W2 Kobuz '76
M06B1 '68
Komar 2330 '74
Suzuki RG80 '92 - Lokalizacja: Wartkowice
- Kontaktowanie:
Dzięki Pawlik za uspokojenie i wytłumaczenie.