Pojemność szkodliwa skrzyni korbowej silnika S01
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06-Z2
- Kontaktowanie:
Pojemność szkodliwa skrzyni korbowej silnika S01
Witam, jestem Patryk i to mój pierwszy post na forum, choć przeglądam je od długiego czasu w związku z powolnym remontem M06-Z2. Piszę pracę dyplomową o dwusuwach i potrzebna mi pojemność szkodliwa skrzyni korbowej w celu obliczenia ciśnień i zrobienia wykresu ich przebiegu. Czy ktoś z Was to mierzył? Znalazłem tylko jedną informację na temat silnika S01 do kartingu i mowa tam o minimum 290cm3, ale mam wrażenie, że to minimum jest związane z jakimiś modyfikacjami, a potrzebna mi informacja o oryginalnym silniku. Czemu sam tego nie zmierzę? Niestety na ten moment brakuje mi cylindra, a silnika nie mam nawet pod ręką. Pomożecie? 

-
- Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki - Lokalizacja: Jablonna
- Kontaktowanie:
Re: Pojemność szkodliwa skrzyni korbowej silnika S01
wszystko zalezy czy chcesz uwzgledniac kanal dolotowy (do wlotu gaznika) czy tylko to co "pod tlokiem",
bo rozne opracowania podaja inna metodyke.
jesli masz wiecej szczegolow w tym opracowaniu (przerobki walu, podkowa)
to po prostu oszacuj objetosc podkowy i dodaj ja do tych 290ccm.
w pracy dyplomowej nikt normalny nie bedzie Cie rozliczal z bledu rzedu 10ccm, tylko z tego
czy wieszcz co liczysz i po co
jesli liczysz wstepne sprezanie to mi na oko wychodzi 1,42, mysle ze jak przyjmiesz 1,3 dla silnika bez przerobek
to duzego bledu nie zrobisz
powodzenia
bo rozne opracowania podaja inna metodyke.
jesli masz wiecej szczegolow w tym opracowaniu (przerobki walu, podkowa)
to po prostu oszacuj objetosc podkowy i dodaj ja do tych 290ccm.
w pracy dyplomowej nikt normalny nie bedzie Cie rozliczal z bledu rzedu 10ccm, tylko z tego
czy wieszcz co liczysz i po co

jesli liczysz wstepne sprezanie to mi na oko wychodzi 1,42, mysle ze jak przyjmiesz 1,3 dla silnika bez przerobek
to duzego bledu nie zrobisz
powodzenia
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728
-
- Moje maszyny: WSK M06-Z2
- Kontaktowanie:
Re: Pojemność szkodliwa skrzyni korbowej silnika S01
Nie, kanału dolotowego nie uwzględniam- tylko przelotowe i wszystko "pod tłokiem" w DMP. Co do opracowania z którego wzięło się 290cm3 to mowa o tym: http://www.pzm.pl/pliki/galeria/karting ... 5.2013.pdf, więc szczegółów przeróbek brak
Co do błędu rzędu 10cm3 to masz rację, nie ma się co przejmować. W pracy będzie porównanie oryginalnego silnika z modyfikowanym, więc staram się wszystko robić możliwie dokładnie. Być może w przyszłości coś z tego się wykluje w rzeczywistości