Napinający a zarazem luzujący łańcuch
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK125
SimsonS51
Suzuki RG80 - Lokalizacja: Elbląg
- Kontaktowanie:
Napinający a zarazem luzujący łańcuch
Witam, Mam problem z napinającym się łańcuchem otóż na samym początku pomyślałem że wyciągnął mi się łańcuch więc wymieniłem cały napęd ( Łańcuch,Zębatkę dużą i małą ) przy okazji wałek zdawczy bo już nie był za ciekawy okazało się że łańcuch napina i luzuję się dość mocno nie mam pojęcia co może być przyczyną .
Proszę o pomoc
Możliwe że wałek pośredni może być krzywy ?
Proszę o pomoc
Możliwe że wałek pośredni może być krzywy ?
-
- Moje maszyny: WSK GIL
- Kontaktowanie:
Re: Napinający a zarazem luzujący łańcuch
Najprawdopodobniej po prostu nierówno przykręciłeś koło tzn. napinacz z lewej jest inaczej skręcony, niż ten z prawej. Z doświadczenia Ci powiem, że nawet minimalna róźnica powoduje problemy z napięciem łańcucha.
- daroohd
- Moje maszyny: Wsk Lelek.
Dla mnie wg opisu wynika ze jest gdzieś przeciągnięty,albo źle dokręciłeś tylna zębatkę (nie centrycznie) ale w wsk z tym nie powinno byc problemu, jaki to łańcuch made in CHRP czy coś lepszego.Nnagraj filmik jak to chodzi.WSk jest w tym dobra ze ma centralna stopkę postaw motorek i kręć powoli tylnym kołem zębatkę sprawdzisz tak iż utnij kawałek patyka który sięga od podłogi do zębatki z 5 mm luzem , jeden niech kreci a drugi ogl jak się zachowuje zębatka czy się zbliża i oddala do patyczka. Ogl gumy zabieraka, otwory czy nie są wyrobione itd.
-
SimsonS51
- Kontaktowanie:
-Napinacze są idealnie przykręcone mierzyłem suwmiarką
-Zębatka raczej nie jest źle przykręcona ponieważ już wcześniej na starej zębatce łańcuch się luzował i napinał
-Łańcuch jeden z lepszych (FAVORIT czeski)
-Zębatka raczej nie jest źle przykręcona ponieważ już wcześniej na starej zębatce łańcuch się luzował i napinał
-Łańcuch jeden z lepszych (FAVORIT czeski)
- daroohd
- Moje maszyny: Wsk Lelek.
To jak wszystko niby ok to co nie gra ??.. posprawdzaj jeszcze raz i wyhaczysz problem. Albo taka moc ze od stawiania na koło już się rozciągnął.
-
- Moje maszyny: Wsk M06B3
Jawa Ts 350
Honda CBF
600SA - Lokalizacja: Halinów
- Kontaktowanie:
Może być też tak że zęby na tylnej zębatce lub przedniej w którymś miejscu są docięte nie równi i łańcuch w tym miejscu nie równo nachodzi i się napina,czyli nie do końca wchodzi w zęby i się podnosi.
- MajkelCIN
- Moje maszyny: WSK 59' XJr 1300 01'
Gnom 5.? - Lokalizacja: Cinowo
- Kontaktowanie:
Może tak być, że łańcuch jest skopany. Nierówno wyciągnięty od nowości. Kumpel miał tak w Hayce, zakupił nówffkę komplet DiDa i od nowego łańcuch w jednym miejscu jest bardziej wyciągnięty, niż w pozostałych położeniach. Takie coś generalnie kwalifikuje łańcuch do wymiany, lecz życie swoje.....
-
SimsonS51
- Kontaktowanie:
Sprawa wygląda tak :
- Przyjrzałem się dokładniej i zobaczyłem że łańcuch się unosi
- Zdjąłem łańcuch i sprawdziłem na odpalonym silniku czy centrycznie kręci się przednia zębatka przednia Okej
- Sprawdziłem tylną zębatkę sposobem z tym (Patyczkiem) i zębatka delikatnie się unosi do góry i na boki
- Przyjrzałem się dokładniej i zobaczyłem że łańcuch się unosi
- Zdjąłem łańcuch i sprawdziłem na odpalonym silniku czy centrycznie kręci się przednia zębatka przednia Okej
- Sprawdziłem tylną zębatkę sposobem z tym (Patyczkiem) i zębatka delikatnie się unosi do góry i na boki
- MajkelCIN
- Moje maszyny: WSK 59' XJr 1300 01'
Gnom 5.? - Lokalizacja: Cinowo
- Kontaktowanie:
Ośka tylnego koła jest prosta? Zębatka być może jest źle wykonana?