Brak jednej z umów, jakieś pomysły??
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WFM M06
- Kontaktowanie:
Brak jednej z umów, jakieś pomysły??
Witam,
Mam prośbe, czy ktoś z was mógłby mi doradzić w takiej sprawie:
Rok temu kupiłem WFM-ke z lat 50-tych, niestety jak sie okazało jest problem z ciągłoscią umów. Ostatni właściciel z dowodu rejestracyjnego niestety już nie żyje, motor sprzedał jego syn spisując prawidłową umowę z nowym właścicielem, ten motor miał odbudować ale ostatecznie nie zrobił tego i w częściach kupiłem go Ja, spisując z nim prawidłową umowę.
Problemem jest brak jednej umowy miedzy nieżyjącym ojcem a synem, jak można załatwić taką sprawę?? Dodam ze kontakt z tym synem mam i zdecydował mi się pomóc ale jak zrobić to tak zeby nie było kłopotów? Jego ojciec zmarł w 1996r a ten motocykl sprzedał dopiero w 2001 roku.
Szkoda mi tego zostawić i nie doprowadzić do końca zważywszy ze motocykl dla przyjemności odbudowałem. Macie jakieś pomysły??
Z góry dziekuje za pomoc
Mam prośbe, czy ktoś z was mógłby mi doradzić w takiej sprawie:
Rok temu kupiłem WFM-ke z lat 50-tych, niestety jak sie okazało jest problem z ciągłoscią umów. Ostatni właściciel z dowodu rejestracyjnego niestety już nie żyje, motor sprzedał jego syn spisując prawidłową umowę z nowym właścicielem, ten motor miał odbudować ale ostatecznie nie zrobił tego i w częściach kupiłem go Ja, spisując z nim prawidłową umowę.
Problemem jest brak jednej umowy miedzy nieżyjącym ojcem a synem, jak można załatwić taką sprawę?? Dodam ze kontakt z tym synem mam i zdecydował mi się pomóc ale jak zrobić to tak zeby nie było kłopotów? Jego ojciec zmarł w 1996r a ten motocykl sprzedał dopiero w 2001 roku.
Szkoda mi tego zostawić i nie doprowadzić do końca zważywszy ze motocykl dla przyjemności odbudowałem. Macie jakieś pomysły??
Z góry dziekuje za pomoc
- krzysiek200
- Moje maszyny: WSK M21W2 DUDEK '75
WSK M21W2 KOBUZ '77 - Lokalizacja: Łowicz/Nieborów
- Kontaktowanie:
Re: Brak jednej z umów, jakieś pomysły??
Jedynie to chyba sprawa spadkowa choc nie wiem czy po 20 latach da rade.
-
- Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2 - Lokalizacja: Wolbrom
- Kontaktowanie:
Jesli masz kontakt z synem może pokombinować żeby to on zarejestrował sprzęt na siebie a potem z nim umowę spisac.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Musisz dobrze "poszukać", bo jestem pewien, ze gdzies u syna jest ta umowa międzi nim a ojcem
.

-
- Kontaktowanie:
Savier,
właśnie tak myślałem ze ona mogła by się odnaleźć:) Czy to najlepszy pomysł?
A może jakieś oświadczenie z jego strony wystarczy, albo akt darowizny? Tylko tu pytanie czy nie trzeba by tego było wcześniej do skarbówki zgłosić? oczywiście na zasadzie samego zgłoszenia a nie opłacania podatku bo tu kwota darowizny była by niska (do 500zł)
właśnie tak myślałem ze ona mogła by się odnaleźć:) Czy to najlepszy pomysł?
A może jakieś oświadczenie z jego strony wystarczy, albo akt darowizny? Tylko tu pytanie czy nie trzeba by tego było wcześniej do skarbówki zgłosić? oczywiście na zasadzie samego zgłoszenia a nie opłacania podatku bo tu kwota darowizny była by niska (do 500zł)
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Z tego co wiem poniżej jakiejś kwoty nie trzeba zgłaszać.
- qpa
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
Zgłaszać trzeba zawsze umowa kupna sprzedaży, jedynie na ma obowiązku płacenia podatku do 1000pln
- gołąb83
- Moje maszyny: http://www.polskajazda.pl/Profil/38751
musisz z synem pójść do pierwszego lepszego notariusza i za 150zł odpisać motocykl notarialnie i masz wszystko ok........ napisz do mnie na pw to Ci wyślę skan takiej umowy od notarialnej PZD
Wszędzie Szybko Komfortowo:)
- gołąb83
- Moje maszyny: http://www.polskajazda.pl/Profil/38751
od 01.01.2016r nie płaci się nic w skarbówce za samochody, motocykle itd. raz na pół roku można coś kupić i nie trzeba odprowadzać podatku nawet i za 100 000złSavier pisze:Z tego co wiem poniżej jakiejś kwoty nie trzeba zgłaszać.
Wszędzie Szybko Komfortowo:)
-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
A może ojciec powiedział synowi żeby sobie ją wziął i ma na to świadka. Przecież taka forma umowy jest również dopuszczalną, tylko mało się o tym mówi. Doczytaj i popytaj syna. Oświadczenie syna i świadka zamiast umowy- zero kosztów dodatkowych. Ale odczytał jaką forma umowy wymaga pisemnej formy i z ta wiedzą idź do wydziału komunikacji. To że zaprzeczy nie powinno Cię zniechęcić bo to ona/on nie ma racji
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za zainteresowanie i pomysły, jak coś wam jeszcze wpadnie do głowy to piszcie, temat może się jeszcze okazać dla kogoś przydatny
-
- Moje maszyny: wsk 125
- Kontaktowanie:
Masz syna właściciela, syn ma dane swojego ojca. Ja nie wiem gdzie widzisz problem. Nikt w WK nie sprawdza poprzez grafologa czy podpisy są prawdziwe.
- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
Brakuje tylko czystej kartki pochodzącej z przed 1996r 

-
- Moje maszyny: WSK 175 Kobuz, WSK 125 M06 B1
- Kontaktowanie:
To ciekawe co napisałeś bo w lutym odwiedziłem skarbówkę aby opłacić podatek od zakupu samochodu i nikt mnie o tym nie poinformował. Jesteś na 100% pewny, że weszło to w życie od 01.01.2016?gołąb83 pisze:od 01.01.2016r nie płaci się nic w skarbówce za samochody, motocykle itd. raz na pół roku można coś kupić i nie trzeba odprowadzać podatku nawet i za 100 000złSavier pisze:Z tego co wiem poniżej jakiejś kwoty nie trzeba zgłaszać.
-
- Moje maszyny: WSK 125 KOS '85
Wsk 125 Garbuska '74,
WSK LELEK '75
WSK M06 - Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem sprawa spadkowa załatwi sprawę. Nie jest to jakoś tragicznie trudne, musisz jedynie namówić sprzedawcę ,by to zrobił. Po sprawie spadkowej będziesz musiał spisać ponownie umowę kupna sprzedaży z synem denata , dlatego że sprawa dopiero bedzie , a jedna umowa była już spisana wcześniej , jeszcze przed przejsciem sprawy spadkowej. Pzdr.
-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
Sprawa spadkowa? Jeśli ma być zgodnie z prawem to tak, ale jeśli spadkobierców jest więcej niż jeden syn i ktoś powie, że też chce swoją część spadku? i wtedy będzie problem. Jeden zażąda 50 zł za swoją część, drugi 2000 zł, a ktoś trzeci powie, że jemu się całość należy i sprawa potrwa z 5 lat. Przemyśl to co napisał Spirit, daj synowi na dobrą flachę i nie rób scen.
-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
Widzę, że się bronicie przed umową ustną.
Co by nie było, życzę powidzenia
Co by nie było, życzę powidzenia
- Charlotta
- Moje maszyny: Osa M50, Osa M52, Shl M11
- Kontaktowanie:
Żaden Wydział nie przerejestruje nic na umowę ustną, taka prawda.
Optymalna podpowiedź jest od Saviera - po co komplikować sprawy proste
Optymalna podpowiedź jest od Saviera - po co komplikować sprawy proste

-
MZ ES 250/2 i inne
- Kontaktowanie:
To trzeba poprosić panią o pisemną odpowiedź wraz z paragrafem który tego zabrania. Zresztą pisałem też o świadku całego zdarzenia. Ostatnio rejestrowałem na umowę gdzie miałem tylko imię, nazwisko i adres. Nie piszcie że się nie da jeśli nie próbowaliście. Nie idę w zaparte, oczywiście najlepiej jest znaleźć brakującą umowę i tyle
-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
Pewnie, że się da, ale jak człowiek chce jak najszybciej wyjechać na ulicę swoim upragnionym sprzętem to zabawa z uzasadnieniami i odwołaniami jest trochę zbędna. Najlepiej znaleźć tą brakującą i po kłopocie.