Silnik Niszczy świecę
- NexT
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125 M06B3 75r
Romet Ogar 200 85r - Lokalizacja: Mojęcice
- Kontaktowanie:
Silnik Niszczy świecę
Witam, otóż moim problemem jest to że, silnik S01-Z3A Lux psuje świecę ostatnio kupiłem świecę NGK Uniwersalną - Pochodziła ok. 2 tygodnie i zaczęła się psuć ( iskry nie ma na środku, ale są małe na bokach ) przedtem jeździłem na NGK F80 która padła po ok. miesiącu. Według mnie to silnik ma za wysokie napięcie.
Za wszystkie błędy przepraszam i Pozdrawiam.
Za wszystkie błędy przepraszam i Pozdrawiam.
- grzechu212
- Moje maszyny: WSK KOBUZ 175
- Kontaktowanie:
Re: Silnik Niszczy świecę
W jakich proporcjach robisz mieszankę? jak z dawką paliwa (nie za bogata)? nie dymi podczas jazdy? co do napięcia to musiał byś mieć sportową cewkę 31 tys.V zasilaną z cewki CDI lub AQU żeby brać pod uwagę możliwość zbyt wysokiego napięcia. Nową świecę zakładasz na rozgrzany silnik czy zimny? jak długo ją wypalasz?
Destroyers of the system
- NexT
- Kontaktowanie:
Jeżeli chodzi o mieszankę to na początku dałem 1:25 ale później dowiedziałem się że trzeba dawać 1:30 i tą "nową" świecą jeździłem na tej. Ostatnio właśnie zaczęła kopcić kilka chwil przed dowiedzeniem się że świeca szwankuje. Cewki są Oryginalne nawet jest stary ok 5 letni kondensator i pali za pierwszym. Świecę zakładam na zimny silnik. W ogóle świec nie wypalam.
Jeszcze jedno chyba jak ostatnio mierzyłem napięcie było 19V
Jeszcze jedno chyba jak ostatnio mierzyłem napięcie było 19V
- daroohd
- Moje maszyny: Wsk Lelek.
Teraz tez robią takie świece ze jedna pochodzi dwa tygodnie a druga pare lat, ważne jest też czy nie odpalasz na chwilkę i td.
U mnie np najlepiej sie sprawdza NGK bosch i nowa iskra padła mi zaraz.
U mnie np najlepiej sie sprawdza NGK bosch i nowa iskra padła mi zaraz.
- NexT
- Kontaktowanie:
A jeżeli jeździłem nią chwile i potem zgasiłem, odpaliłem, przejechałem kilka metrów i zgasiłem?
- grzechu212
- Kontaktowanie:
Prawdopodobnie sam sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego padłaprzez NexT » 2016-08-12, 18:28
A jeżeli jeździłem nią chwile i potem zgasiłem, odpaliłem, przejechałem kilka metrów i zgasiłem?

Destroyers of the system
- Kermit
- Moje maszyny: WSK 125 Gil
WSK 175 Kobuz i trzy tygrysy Bengalskie - Lokalizacja: Boska Wola
- Kontaktowanie:
A od kiedy to nie można sobie odpalać silnika co chwila? Jakieś głupoty wypisujecie. NGK padają w WSkach jak muchy. To nie są odpowiednie świece do paliwa z olejem, chyba najlepiej sprawdzają się iskry. Ważna też jest regulacja gaźnika. Zrób i pokaż zdjęcie świecy.grzechu212 pisze:Prawdopodobnie sam sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego padłaprzez NexT » 2016-08-12, 18:28
A jeżeli jeździłem nią chwile i potem zgasiłem, odpaliłem, przejechałem kilka metrów i zgasiłem?.
-
- Moje maszyny: WSK 125 1979r.
WSK 175 1980r.
CZ 477 73r.
Mińsk 400A 90r. - Lokalizacja: Mazowsze
- Kontaktowanie:
Ja na NGK zrobiłem 1900km i jest super, a właśnie Iskry padały jedna za drugą, widocznie każdy SO1 lubi co innego.
-
- Moje maszyny: M06B3 '71
- Kontaktowanie:
Ależ można, tylko raczej gorący. Notorycznego palenia i gaszenia na zimnym nie wytrzyma żadna świeca, nie wspominając o dawaniu po tyłku gładzi i tłokowi. Każdy zimny rozruch skraca życie silnika, nie tylko w dwusuwie.Kermit pisze:A od kiedy to nie można sobie odpalać silnika co chwila? Jakieś głupoty wypisujecie...
- grzechu212
- Kontaktowanie:
Możesz sobie gasić i zapalać ile razy chcesz, ale na dobrze wypalonej świecy...poczytaj sobie trochę o wypalaniu świec, o eksploatacji jej podczas pierwszego rozruchu itp., a potem narzekaj że ''NGK padają w WSK jak muchy'' bo na razie w to nie uwierzęprzez Kermit » 2016-08-12, 21:21
A od kiedy to nie można sobie odpalać silnika co chwila? Jakieś głupoty wypisujecie. NGK padają w WSkach jak muchy. To nie są odpowiednie świece do paliwa z olejem, chyba najlepiej sprawdzają się iskry. Ważna też jest regulacja gaźnika. Zrób i pokaż zdjęcie świecy.

Destroyers of the system
-
- Moje maszyny: WSK 125, WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
Polecam wam nowe świece Polskiej ISKRY - używam, i jestem bardzo zadowolony. Można kupić bezpośrednio u producenta. Oczywiście pamiętajcie aby były bez rezystora.
-
- Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki - Lokalizacja: Jablonna
- Kontaktowanie:
jak tak sobie pyrkolisz to wkrec Iskre F70 lub F75 (albo odpowiednik) i powinno byc OK ...
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728
- NexT
- Kontaktowanie:
Gaźnik jest wyregulowany bo ostatnio to robiłem zdjęcie dam, ale której? starej NGK czy Nowej
- raflo87
- Moje maszyny: WSK LC
- Kontaktowanie:
Skoro piszą o procedurze wypalaniu świec , to po coś to jest. Nowe wymagają innego potraktowania.Kermit pisze:A od kiedy to nie można sobie odpalać silnika co chwila? Jakieś głupoty wypisujecie. NGK padają w WSkach jak muchy. To nie są odpowiednie świece do paliwa z olejem, chyba najlepiej sprawdzają się iskry. Ważna też jest regulacja gaźnika. Zrób i pokaż zdjęcie świecy.grzechu212 pisze:Prawdopodobnie sam sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego padłaprzez NexT » 2016-08-12, 18:28
A jeżeli jeździłem nią chwile i potem zgasiłem, odpaliłem, przejechałem kilka metrów i zgasiłem?.
Tak samo z regulacją gaźnika czy mieszanką...
-
- Moje maszyny: WSK 125, WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
Pyrkole nie pyrkole - używam kobuza normalnie i FE100S ISKRY z dodaną 3mm mosiężną podkładką spisuje się idealnie 
Na NGK która miała być odpowiednikiem F100 silnik chodził gorzej - czasami występowało gubienie zapłonów,jak się potem okazało NGK (nie pamiętam modelu) nie miała rezystora, ale miała wewnątrz przerwę zamiast rezystora - pomiar miernikiem od zacisku fajki do elektrody wskazywał brak przejścia.
Dlatego polecam ISKRE one mają przejscie i są bez rezystora. co chcieć więcej?
Co do 125 to z tego co pamiętam oryginalnie była F80 więc F70 jest za ciepła.
W ogóle ten Twój wpis powinien być usunięty bo " nic nie wnosi do dyskusji tylko denerwuje ludzi"

Na NGK która miała być odpowiednikiem F100 silnik chodził gorzej - czasami występowało gubienie zapłonów,jak się potem okazało NGK (nie pamiętam modelu) nie miała rezystora, ale miała wewnątrz przerwę zamiast rezystora - pomiar miernikiem od zacisku fajki do elektrody wskazywał brak przejścia.
Dlatego polecam ISKRE one mają przejscie i są bez rezystora. co chcieć więcej?

Co do 125 to z tego co pamiętam oryginalnie była F80 więc F70 jest za ciepła.
W ogóle ten Twój wpis powinien być usunięty bo " nic nie wnosi do dyskusji tylko denerwuje ludzi"
rss pisze:jak tak sobie pyrkolisz to wkrec Iskre F70 lub F75 (albo odpowiednik) i powinno byc OK ...