Dzięki Panowie, że temat się ruszył trochę. Ogólnie wsk pali od kopa, światła świecą, ale silnik nie chodzi tak czysto jak powinien tym bardziej, że z tego co mi wiadomo poprzedni właściciel nie robił nigdy kapitalnego remontu.
Jestem tego zdania, że jak coś można wykorzystać i się nadaje, a ma stan bardzo dobry, a nie idealny to po co to wymieniać?
Tak wiem, niektórzy są zwolennikami, że szukają nawet gum z czasów PRL, ale ja nie jestem takim osobnikiem. Cenię jakość, ale jak zamiennik jest dobrej jakości i wygląda często tak dobrze jak oryginał, jak najbardziej może być. Ogólnie osobiście nie chce wydać 10 tys i zrobić ją lepiej niż wyszła z fabryki, ale żeby nie wyrzucić też pieniędzy w błoto. Malowanie można i zrobić za 3 tys, ale to zależy kto jakie ma wymagania, bo zawsze się można przyczepić do błotników, baku i boczków na których generalnie każdy się skupia wizualnie z lakierem. Ja ogólnie chcę moto zrobić na taką:

Moto ogólnie zostawiam dla siebie, ale chce ją odnowić racjonalnie i z głową, a nie z podejściem chcę w niej wszystko najlepsze i z PRL. Prace mniej więcej do wykonania:
1. Piaskowanie, malowanie na wyżej pokazane kolory
2. Piaskowanie i malowanie proszkowo obręczy kół, nowe szprychy, bębny i zaciski do szkiełkowania
3. Kapitalny silnika (ale co się nadaje zostawić) ogólnie szlif cylindra, regeneracja wału, nowe łożyska, tarcze, przydałoby się też to wszystko wyszkiełkować bez polerki, przydałby się CDI, ale to można z czasem włożyć
4. Nowy wydech, ten ma uciętą końcówkę (polecicie jakiś?)
5. Siedzenie nie jest podarte, blacha w dobrym stanie, ale pewnie nowy pokrowiec też by się przydał( też możecie coś polecić)
6. Opony są stomila, nie popękane wiadomo kolor nie ten, ale można je ładnie odświeżyć, ewentualnie też zmienić.
7. Nowe gumy, chlapacze , linki te które zerwane
8. Chromy na ramce licznika, światła, kierownicy nie ruszone, zero rdzy, jest sens odnawiać
9. Inne(Uszczelki, sprężynki itd, itp)
Piszę tak, a nie inaczej bo ogólnie w tym nie siedzę i mogę mieć ogólnie mylne zdanie, dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów z fachem w ręku i chcę to oddać osobie, która to ogarnie.