Posiadam Rometa Mińska z silnikiem WSK 175, także miejsca mam jeszcze sporo w tych schowkach

W oryginalnym silniku Mińska jest czujnik biegu jałowego i istnieje odpowiednia kontrolka obok stacyjki informująca o zapięciu luzu.
Chciałem zastosować płytkę Arduino, ponieważ łatwo się na nią programuje, a zasilanie mogło by być z powerbanka umieszczonego wraz z płytką w schowku lub po prostu z akumulatora.
Myślałem nad ogólną koncepcją tego projektu i najlepszym rozwiązaniem byłby właśnie wskaźnik aktualnie zapiętego biegu, ponieważ, wskaźnik biegu neutralnego jest zbyt trudny do zrealizowania mając do dyspozycji tylko dźwignię zmiany biegów. Muszę jeszcze obadać czy w konkretnie moim silniku dźwignia zmiany biegów wraca na swoje położenie po zapięciu biegu oraz zobaczyć jak wskakują u mnie biegi, czy np. są te dwa luzy, itd.. Na razie ten temat musi sobie przezimować do wiosny, bo wtedy mam czas na kombinowanie przy motocyklu
PS. I uprzedzam

Nie mam ochoty rozbierać tego silnika i kombinować z blaszkami przy wybieraku. Rozwiązanie z Arduino mniej ingeruje w silnik i zawsze można się go pozbyć. Kable miały być zaraz przy kopniaku w kolorze srebrnym, aby nie były jakoś bardzo widoczne