Znalazłem bezpiecznik taki jak w linku:
http://tomas-tuning.com/akcesoria-zewne ... _4080.html
Chcę go założyć w instalacji z akumulatorem a jako, że elektryk ze mnie marny mam pytanie: na jednym schemacie bezpiecznik jest pomiędzy cewką ładowania a stacyjką a na innym między akumulatorem a ramą - gdzie powinien być i czy mogę wsadzić np. 10A (płaski samochodowy).
Bezpiecznik
- Kosa
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK Kos
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
Motorynia - Lokalizacja: Poznań
- Kontaktowanie:
- dąbek
- Moje maszyny: WFM M06 1958 r
JAWA 50 typ 20 - Lokalizacja: Grudziądz
- Kontaktowanie:
Re: Bezpiecznik
Ja mam 2 bezpieczniki. Jeden szklany 2A na przewodzie między prostownikiem, a stacyjką. Drugi, dodatkowy plytkowy 5A założyłem przy samym akumulatorze, z taką oprawą jak w twoim linku, w razie gdyby gdzieś doszlo do zwarcia na przewodzie plusowym.
download/file.php?id=46867&mode=view
download/file.php?id=46867&mode=view
-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
W MZ bezpiecznik jest na linii plusa jak i minusa. Jak włożysz za selenem to zabezpieczasz ładowanie, czyli jak by cewka zaczęła dawać za duży prąd na akumulator to się rozłączy/przepali. Na minusie masz odłączenie dla wszystkich odbiorników razem wziętych. Czyli zrób na plusie jeśli nie robisz innych modyfikacji instalacji elektrycznej.
- Kosa
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
- Kontaktowanie:
Drążąc temat: w/w wymieniony bezpiecznik zakładam na przewodzie od ładowania do pozycji 52 na stacyjce.
Kupiłem też prostownik:
http://allegro.pl/prostownik-zamiennik- ... NzRkNmM%3D
Wg opisu powinienem go zamontować na tym samym przewodzie pomiędzy stacyjką a bezpiecznikiem?
Co z oryginalnym przewodem, który łączy jednocześnie: prostownik selenowy - oprawkę przedniej żarówki - poz. nr 10 na stacyjce?
Kupiłem też prostownik:
http://allegro.pl/prostownik-zamiennik- ... NzRkNmM%3D
Wg opisu powinienem go zamontować na tym samym przewodzie pomiędzy stacyjką a bezpiecznikiem?
Co z oryginalnym przewodem, który łączy jednocześnie: prostownik selenowy - oprawkę przedniej żarówki - poz. nr 10 na stacyjce?
-
- Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50 - Lokalizacja: Kutno
- Kontaktowanie:
Kupiłeś za 19 coś co kosztuje 2 zł. Następnym razem poszukaj na forum lub spytaj
- Kosa
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
- Kontaktowanie:
Masz na myśli diodę prostowniczą? Za niewiedzę się płaci:) co nie zmienia faktu, że pytałem o to dokładnie w swoim poście z połowy listopada odnośnie instalacji w Kosie... bez odzewu.
Proszę o odpowiedź na poprzednie pytania...
Proszę o odpowiedź na poprzednie pytania...