Czerwona WSK
Regulamin forum
Obowiązkowo w przypadku nowego wątku należy dodać do postu załącznik w postaci zdjęcia przedmiotu bądź też zrzutu strony oraz opisać przedmiot.
Obowiązkowo w przypadku nowego wątku należy dodać do postu załącznik w postaci zdjęcia przedmiotu bądź też zrzutu strony oraz opisać przedmiot.
- grzek30
- GG: 0
- Moje maszyny: 2,5xM21W2S2 i inne..
- Kontaktowanie:
Re: Czerwona WSK
Prosze zwrócić na wszystkie gumowe uszczelki, czy linki-wszystko jest farbyczne-nawet papierowe podkłakdki na srubach od przedniego zawieszenia.Na ślimaku jest nawet fabryczna plomba.Jedyną ingerencja w pojazd była zmiana kierownicy na dudkową oraz pomalowanie srebrzanką felg oraz tylnego bagażnika.
Na innych wsk w tym malowaniu tez są czarne stopki-osobiscie tez mnie to dziwi-ale świdnika nikt nie rozgryzie..
Jeżeli uda się uzyskać informacje od Pana Grzegorza-to z chęcia się nimi podziele.
Prosiłbym również forumowiczów o informacje o podobnych egzemplarzach.
Cieszy mnie iż w dobie internetu i natłoku infomacji udało się znaleść takiego czerwonego kruka-o którym wczesniej ja ani koledzy nie mieli pojecia.
Na innych wsk w tym malowaniu tez są czarne stopki-osobiscie tez mnie to dziwi-ale świdnika nikt nie rozgryzie..
Jeżeli uda się uzyskać informacje od Pana Grzegorza-to z chęcia się nimi podziele.
Prosiłbym również forumowiczów o informacje o podobnych egzemplarzach.
Cieszy mnie iż w dobie internetu i natłoku infomacji udało się znaleść takiego czerwonego kruka-o którym wczesniej ja ani koledzy nie mieli pojecia.
Ostatnio zmieniony 2018-09-09, 21:58 przez grzek30, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzek30
- Kontaktowanie:
Zapomniałbym-tłumik był malowany co widać również na zdjęciach.
-
- Moje maszyny: WSK, itp.
- Kontaktowanie:
ja o felgi pytałem czy malowane były
i bardzo jestem ciekawy co znajdziesz pod chlapaczem przednim
i bardzo jestem ciekawy co znajdziesz pod chlapaczem przednim
- grzek30
- Kontaktowanie:
Jutro zrobię zdjęcie i wstawię.
- grzek30
- Kontaktowanie:
Sam przeglądam zdjecia- i chyba mamy wszystko jasne-przypominam sobie iż poprzedni właściciel wspominał,że przedni chlapacz to była samoróbka.Ale bez problemu odkrece i zrobie zdjecie.
- grzek30
- Kontaktowanie:
Co do felg to srebrzanka ładnie schodzi i pojawia sie oryginalna farba na felgach,tak samo z bagażnikiem.Jak będę miał wiecej czasu to usunę te pozostałości.
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Kolego Grzek, używaj proszę opcji edytuj
Dzięki

- DaViD
- Moje maszyny: WSK Lelek '76
WSK Dudek '76
WSK '71
WSK S1 '75
WSK S2 '75 - Lokalizacja: Opoczno
- Kontaktowanie:
Picek, czytaj to co było wcześniej napisane, felgi były pomalowane srebrzanką, dostało się też oponom.picek pisze: ↑2018-09-09, 20:40starałem się zachęcić do wypowiedzi innych forumowiczów
oceniłem tylko bardzo zgrubnie twój motocykl - w takim wydaniu jakim go pokazałeś na zdjęciu.
czy motocykl może być w takim stanie po przejechaniu 10tyś to niech każdy oceni sam, napewno jest wiele motocykli poniżej 10tyś.
spytaj doroby czy lampę przednią wykonywano w fabryce w świdniku i czy boczki plastikowe również.
jak nie podchodzę do sprawy by się pospierać tylko aby zapytać o wątpliwości
- czemu stopka centralna nie jest czerwona?
- czy pręt stopki kierowcy jest częściowo czarny czy to cień na zdjęciu?
- plastik z tamtego okresu miał dużą skłonność do zmiany koloru od słońca w twoim tego nie widać.
- bardzo fajna informacja kiedy motocykl wyprodukowano a kiedy sprzedano
- numerów ramy jeszcze nie sprawdziłem z innymi pokrewnymi znając ruchy kolegów potrwa to napewno długo. ale jak coś ustalę napisze do ciebie
- nigdy mi się wska trójka nie trafiła która miała przejechane 10tyś i miała takie kolanko piękne. (może ma ktoś fotkę swojego motocykla z podobnym przebiegiem)
- błotnik przedni nie ma fabrycznie otworów na chlapacz - możesz odkręcić i zrobić fotke co tam jest?
mam nadzieje że podzielisz się info od doroby co ustaliłeś. Podobno pisze nową książkę i mam nadzieje że dopilnuje by w niej już błędów nie było.
- czy felgi były malowane?
Co do tej konfiguracji to wygląda bardzo przekonująco, zastanawia mnie tylko czy osłona łańcucha też jest wykonana z czerwonego plastiku? A co do błotnika przedniego, rzeczywiście fabrycznie nie ma otworów na chlapacz, jeżeli poprzedni właściciel sam dokładał chlapacz powinno to widać po otworach. Tak więc podłączam się do prośby Picka o zdjęcie chlapacza I zrobienie zdjęcia. Co do stanu lakieru I nie wypłowiałych plastików to ciekawe, może motocykl był w rękach osoby która bardzo o niego dbała. Jeżeli chodzi o przebieg to tego już nikt nie sprawdzi ale według mnie może być autentyczny.
- grzek30
- Kontaktowanie:
Krótka osłona łańcucha również jest wykonana z czerwonego plastiku.Co do przebiegu-to Wiesia była szanowana od początku do teraźniejszej chwili-widać to po kanapie,chromach .Tak jak wcześniej pisałem, obie opony są z roku produkcji -maja nawet resztki widocznych pieczątek.Jutro dodam zdjęcia błotnika.
- grzek30
- Kontaktowanie:
-
- Moje maszyny: WSK, itp.
- Kontaktowanie:
david - umknęło mi, ja bardzo lubie takie zagadki i nie doczytałem ze zrozumieniem
a więc napewno możemy powiedzieć że właściciel chciał aby motocykl ładnie wyglądał- malowanie kilku elementów a tym świadczy. Koła napewno jakiś amator odnawiał. I tak odmalować napewno motocykl aby nie potrafił
Ale zastanawia mnie zdjęcia tych otworów chlapacza- bo widać że nie są malowane co oznacza że ktoś wiercił w czerwonym błotniku ale nie widać bardzo śladów korozji co oznaczać by mogło że było to zrobione niedługo przed postawieniem motocykla na odpoczynek.
Jednak na zdjęciach widać tak jakby szpachlę - takie białe nitki między kolorem a blachą (ale niech się typowi lakiernicy odezwą)
Pozatym odpryski lakieru wyglądają tak jakby powierzchnia przed malowaniem była źle przygotowana. Taki efekt dawał środek z lat 90 nie pamiętam jak się nazywał ale do zdejmowania farby - świetny był a dzisiejszy odpowiednik tylko z papierami chemika można kupić.
a więc napewno możemy powiedzieć że właściciel chciał aby motocykl ładnie wyglądał- malowanie kilku elementów a tym świadczy. Koła napewno jakiś amator odnawiał. I tak odmalować napewno motocykl aby nie potrafił
Ale zastanawia mnie zdjęcia tych otworów chlapacza- bo widać że nie są malowane co oznacza że ktoś wiercił w czerwonym błotniku ale nie widać bardzo śladów korozji co oznaczać by mogło że było to zrobione niedługo przed postawieniem motocykla na odpoczynek.
Jednak na zdjęciach widać tak jakby szpachlę - takie białe nitki między kolorem a blachą (ale niech się typowi lakiernicy odezwą)
Pozatym odpryski lakieru wyglądają tak jakby powierzchnia przed malowaniem była źle przygotowana. Taki efekt dawał środek z lat 90 nie pamiętam jak się nazywał ale do zdejmowania farby - świetny był a dzisiejszy odpowiednik tylko z papierami chemika można kupić.
- Kosa
- Moje maszyny: WSK Kos
WSK Z2
WSK L
Komar Sport
Komar 2350
Motorynia - Lokalizacja: Poznań
- Kontaktowanie:
Wszystko ok ale pozostaje kwestia czerwonych plastików...
- grzek30
- Kontaktowanie:
Co do korozji na przednim błotniku to była lecz ją usunąłem włókniną ,potem całość spolerowałem bo lubię jak się świeci
Picek-konkretnie jakie elementy według Ciebie były malowane?Ja oprócz nieudolnego malowania bagażnika i felg , nie zobaczyłem żadnej ingerencji.
Ostatnio zmieniony 2018-09-11, 21:09 przez grzek30, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzek30
- Kontaktowanie:
Picek-masz dobre oko-ta niby szpachla to pasta Tempo

- DaViD
- Moje maszyny: WSK Lelek '76
WSK Dudek '76
WSK '71
WSK S1 '75
WSK S2 '75 - Lokalizacja: Opoczno
- Kontaktowanie:
W sumie patrząc po sposobie renowacji kół, malowania bagażnika srebrzanką oraz postrzępionych otworach na błotnik, które wykonał poprzedni właściciel, to można podejrzewać, że nie mógł tak ładnie pomalować tego motocykla i że jest to oryginał 

- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Wiele trójek pooglądałem i ta wygląda na fabryczną
. Świdnik nie przestanie mnie zaskakiwać.

- grzek30
- Kontaktowanie:
Fajnie,że w dobie tylu informacji udało nam się odkryć nowe wydanie WSK w tej specyficznej konfiguracji kolorystycznej.
Ostatnio zmieniony 2018-09-14, 06:20 przez grzek30, łącznie zmieniany 1 raz.
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
...a jeżeli chodzi o nr ramy (na zdjęciach nieczytelny) to jak mu daleko do najwyższego nam znanego - sprawdzałeś orientacyjnie jaka jest różnica? Ciekawe czy nie było tak, że z końcem produkcji Świdnik próbował się ratować puszczając serię w tak zmienionej gamie kolorystycznej 

- grzek30
- Kontaktowanie:
Czankete-numer ramy masz podany na książęce gwaranancyjnej w galeri zdjęć.Szczerze to nie sprawdzałem-dzięki za mądrą sugestie.
- grzek30
- Kontaktowanie:
A z ciekawości -jaki był najwyższy numer ramy do 31 października?