ha ha ha !!! sukces pany!!!
być może gadam głupoty i zasługuje na baty - ale szukałem i coś znalazłem w dwóch tematach - ,,numer fabryczny,, to nie numer silnika ! ani numer ramy ! chłopaki wytłumaczyli to tak : najpierw jest miesiąc (u mnie 03 czyli marzec) później prawdopodobnie ,,C,, (pisałem że to chyba zero ale może to niedobite 6 a chłopaki pisali że to nie-dobite 0 lub C - i na paru fotkach tabliczek faktycznie wygląda to jak C a nie ,,niedobitka

) a następnie jest jakiś tam numer - być może który to z kolei kos w tym miesiącu (ale skoro są do dyspozycji tylko 3 pola numerowe to wychodzi 1000 kombinacji tylko - czyli rocznie 12000 kosów - nie wiem ile ich trzaskali, może zmieniały się też litery w miejscu ,,C,,
w temacie o b3 kos jest zdjęcie tabliczki z 1985 bodajże i ma nr 03 C473 - mój to 83 rok i ma nr 03 C592 więc to ma sens bo jak inaczej wyjaśnić że o 2 lata starszy kos ma wyższy nr???
zapomniałem dopisać - są dwie podobne do siebie tabliczki znamionowe - na jednej moc jest podana w KM a na drugiej w KW - tam gdzie jest 7,3km są miejsca na nr ramy i silnika a tam gdzie 5,3kw niema ani tego ani tego (przynajmniej w tych w których widziałem) jest tylko ten nr fabryczny