Słyszał ktoś o ta kimś czymś i może więcej powiedzieć?
PzDr

Popieram, prawda w 100%, sprawdzone już od dawna.Takiego prostownika jak w linku raczej nie znajdziemy w telewizorze Unitry. W tych starszych telewizorach czy jakimkolwiek innym sprzęcie RTV zasilanym z sieci musi być prostownik, ale w tych nowszych trudniej jest go znaleźć. W tych bardzo starych są prostowniki selenowe takie jak w wsk, a takiego nie polecam. Ja znalazłem kilka prostowników na śmietniku, wymontowałem je ze starych telewizorów, czasem same diody i z nich bardzo łatwo jest zrobić prostownik. W starszym telewizorze czy w radiu prostownik zwykle jest na oddzielnej płytce zaraz za transformatorem (zaraz oczywiście w połączeniu kablowym). A jak takowego niema to trzeba sobie wylutować 4 diody prostownicze i zlutować w mostek Greatza, schemat łatwo znaleźć w Internecie. Sam mam taki prostownik i spisuje się znakomicie. Po zrobieniu lepiej go sprawdzić na jakimś trafie i miernikiem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość