masz pewnie luz na trybach które załączają drugie (mają wystające takie ząbki) i prawdopodobnie one robią ten luz.
Nie wiem kto zrozumie o czym ty mówisz. Precyzja wypowiedzi to podstawa.
Sprawdź czy kły koła zębatego trzeciego biegu nie są wyraźnie zaokrąglone. Kły powinny mieć skośne podcięcie. Kiedyś pisałem o tym i dokumentowałem zdjęciem. Jeśli skrzynia ma duży przebieg skos mógł się wytrzeć co powoduje że wypadnięcie biegu jest prawdopodobne. Natomiast nie bardzo mam pomysł dlaczego dane przełożenie na wolnych obrotach włącza się i wyłącza. Z jaką częstotliwością się to dzieje? Raz na kilka sekund czy kilka razy na sekundę?
Sprawdź czy wałki nie mają luzów poosiowych. Jednak dystansowanie w niewielkim stopniu wpływa na 3 bieg. To może być przyczyna wytartego wodzika lub gniazda wodzika w kole zębatym. Ewentualnie tarcza wybierająca ma bardzo duży luz a frezowane rowki prowadzące wodzik w kluczowych miejscach również są powycierane.
Procu kilka lat temu napisał dobry artykuł. Na stronie głównej Polmotu jest zakładka teksty, lub coś w ten deseń. Artykuł chyba miał tytuł '175' najzwyczajniej. Jest tam ogólny opis tego silnika i spory komentarz do sypiących się skrzyń w WSK 175.
Są zdjęcia z odnośnikami i zaznaczonymi krytycznymi miejscami, których zużycie powoduje niedomagania pracy skrzyni biegów. Przeczytaj, może zauważysz coś u siebie.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!