Problem z silnikiem Jawa 20.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Grzesiek_Bieszczady
GG: 0
Moje maszyny: Kobuz
Kontaktowanie:

Problem z silnikiem Jawa 20.

Post autor: Grzesiek_Bieszczady » 2011-04-17, 17:21

Witam. Do mojej jawki kupiłem nowy cylinder firmy moto impex i jaki bym tłok nie wsadził to puchnie i sie zaciera. Mój stary cylinder (oryginalny czechosłowacki) posiada selekcję C i jest już trochę delikatnie mówiąc wyrobiony. Ma rysy itp. Na starym cylindrze chiński tłok nie puchł, a teraz na nowym cylindrze i nowym tłoku moto impex puchnie i sie zaciera. Mam więc do was dwa pytania :
1. Czy ten nowy cylinder może mieć mniejszą średnicę niż 38.00 mm ?
2. Co można zrobić jeśli w cylindrze są rysy ? Czy można je jakoś zlikwidować ?
Co do drugiego pytania wujek mi mówił żeby kupić pierścień na pierwszy szlif i dopasować do cylindra przez szlifowanie zamków.

Awatar użytkownika
Karlicek
GG: 7162090
Moje maszyny: M21 W2
M06 B3
Kontaktowanie:

Re: Problem z silnikiem Jawa 20.

Post autor: Karlicek » 2011-04-17, 17:39

W starym cylindrze tłok też zapewne puchł, z tym, że przy dużym luzie nie było to odczuwalne. Teraz luz jest mały (być może za mały) i efekty są widoczne. Stary cylinder można oddać do szlifu, najlepiej razem z nowym tłokiem. Możesz też spróbować oddać nowy cylinder do honowania, i nieco zwiększyć luz, bądź zdobyć porządny tłok.
Ja się z panem zgadzam. Oczywiście, że jest to ukartowana robota określonych kół.

Awatar użytkownika
Grzesiek_Bieszczady
GG: 0
Moje maszyny: Kobuz
Kontaktowanie:

Re: Problem z silnikiem Jawa 20.

Post autor: Grzesiek_Bieszczady » 2011-04-17, 17:42

W starym cylindrze na chińskim tłoku chodziła ładnie zrobiłem ze 150 km (a u nas po górach 150 km jak na silnik na dotarciu to męczarnia i temperatura taka że na cylindrze można jajka smażyć :D:D:D), tylko zaczęłem się bawić gaźnikiem bo mi dużo paliła i chyba za bardzo zubożyłem mieszankę i tłok złapało.

Odpowiedz