Błąd w tekście?
Ah no tak mój błąd, aczkolwiek:
"Moc silnika wzrastała o 9 KM przy 6000 obr/min."
Jeżeli to prawda to ten silnik miałby 16,3 KM i na 3-ce chyba chciałby wypluć przekładnię razem ze sprzęgłem. Jednak różnica jest taka, że dysza w gaźniku była większa i nie było filtra powietrza(lepsze ssanie), kanały lekko powiększano. Wszystko to jest wykonalne, ale najpierw to trzeba pożądnych łożysk, które wytrzymają sprężanie na poziome 10 : 1. Ale zaraz... Przecież Białoruskie Miński miały 15 KM.
Nie mam tam dostępu do hamowni, ale szosa jest. Jakby tyle miał to by ponad 100 poleciał.
Przy okazji, koło naplatać ze starymi szprychami czy kupić nowe? To takie pytanie z wyprzedzeniem, jak dotrze cylinder to wybiorę się w odpowiednie miejsce. Wujaszek mi mówił, żeby pominąć od razu 1 szlif, składał w świdniku

miał parę WueSeK i najgorzej wspomina 4-kę. Ale jak mówiłem muszę się dowiedzieć ile mi tam "zetrą" powierzchni, potrzebnny jest do tego tłok aby to dopasować. Na alledrogo widziałem tłoki FSO, czy na siłę szukać almota? Chińczyka nie kupię, bo pewnie spuchnie.
Jakby ktoś też mógł już w końcu powiedzieć ile dawał za chromowanie felg to będę wdzięczny, oszczędzę sobie telefonów...