WSK M06B3 '78 Grzaniec
Re: WSK M06B3 '78 Grzaniec
Lakieru jeszcze nie polerowałem. Najprawdopodobniej błotniki i zbiornik będą ponownie lakierowane. Nie jestem zadowolony z rezultatu. O ile rama i reszta elementów wygląda OK, to zbiornik i błotniki, które dla mnie muszą być po prostu idealne - takie nie są. Lakierowałem w kiepskich warunkach - problemem było światło. Miałem doświetlić sobie miejsce pracy halogenem 500W, ale .. zapomniałem go zabrać z domu. Na zbiorniku i błotnikach pojawiła mi się tzw. "skórka pomarańczowa" i w jednym miejscu tylnego błotnika poszedł odkurz...Z tego powodu też nie maluję jeszcze szparunków na błotnikach. Na razie składam motocykl, ale najpewniej błotniki i zbiornik raz jeszcze zdemontuję (to chwila roboty). Zacznę od polerki, ale pewnie ta nic nie da, więc albo ponowne lakierowanie akrylem, albo polecę bezbarwnym na te 3 elementy.
- mateo88k
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125 M06-Z2 z 1960 r.
YAMAHA XV1000 TR1 z 1983 r. - Lokalizacja: Siedlce
- Kontaktowanie:
Akrylu nie polecam pokrywać bezbarwnym. Można próbować, ale bardzo często te lakiery nie lubią się wzajemnie. Spróbuj najpierw przepolerować te elementy pasą Farecla G3 na mokro. A jeśli to nic nie da to lakieruj ponownie 

M06-Z2 1960 r. stan 90%
Taki jest plan. Ale to prawdopodobnie na wiosnę. Na razie chciałbym złożyć motocykl w jedną całość, potem mogę zdemontować zbiornik i błotniki - to już jest niewiele pracy. Najważniejsze, że rama jest OK - inaczej nie mógłbym składać 

Piasty wypolerowane, lagi też, dorobione nowe, teflonowe prowadnice lag. Pomału do przodu
Tradycyjnie już aktualizacja na blogu 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Jak wypolerowałeś chrom na lagach ruchomych?
- man on the WSK
- Moje maszyny: M06B3 1985
DUDEK 1976
KOBUZ 1979
KOBUZ 1983 - Lokalizacja: Iwonicz-Zdrój
- Kontaktowanie:
Ile Cię wyniosło dorobienie tych tulejek z teflonu?
Lagi ruchome były w niezłym stanie. Miały tylko kilka kropek powierzchownej rdzy. Polerowałem za pomocą krążka filcu zamocowanego w tokarce i pasty polerskiej. Tak samo jak polerowałem piasty. Co prawda przy polerowaniu aluminium mogłoby być jeszcze lepiej, ale robiłem to po raz pierwszy, więc jak na początek uważam, że i tak jest OKSavier pisze:Jak wypolerowałeś chrom na lagach ruchomych?

- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Mógłbyś mi polecić jakąś konkretną pastę polerską? AutoMax da radę?
Nic - praca własna, pomoc kolegi. Z racji miejsca pracy mam dostęp do kilku maszyn. Pracuję w biurze, ale obsługa tokarki czy frezarki nie jest mi obca i czasem dla relaksu zakładam fartuszek i schodzę sobie do warsztatu, odpalam tokarkę i działamman on the WSK pisze:Ile Cię wyniosło dorobienie tych tulejek z teflonu?

Z tą pastą sam mam problem. Wziąłem dziś do pracy tubkę pasty tempo, założyłem krążek filcowy na tokarkę i próbowałem polerować Tempo - nic z tego - pod wpływem obrotów "ucieka" z krążkaSavier pisze:Mógłbyś mi polecić jakąś konkretną pastę polerską? AutoMax da radę?

EDIT:
Dziś odebrałem też felgi z lakierowania proszkowego. Więcej fot na blogu

- zmyngut
- Moje maszyny: wsk 125
- Kontaktowanie:
Z tą pastą sam mam problem. Wziąłem dziś do pracy tubkę pasty tempo, założyłem krążek filcowy na tokarkę i próbowałem polerować Tempo - nic z tego - pod wpływem obrotów "ucieka" z krążkaGrzaniec pisze:Savier pisze:Mógłbyś mi polecić jakąś konkretną pastę polerską? AutoMax da radę?

Witam- a wtrynię swoje trzy grosze. Wielki polermistrz nie jestem

-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Grzaniec jaki numer RAL lakieru poszedł na felgi
Na zdjęciach wygląda bardzo podobnie do oryginału, a jak jest w rzeczywistości

W rzeczywistości, przynajmniej wizualnie - jest bardzo blisko oryginału. Niestety - kolor, to rzecz przypadku (mam farta, nie?
). Jako, że lakierowanie było troszkę po znajomości - oddałem felgi i poprosiłem, by dorzucili je do pieca, jak będą coś lakierować w kolorze szarym
. Po dwóch tygodniach dostałem info, że są gotowe - efekt mnie zaskoczył - oczywiście pozytywnie
. Nie znam też z tego powodu numeru RAL - spróbuję się dowiedzieć, ale nie wiem, czy dam radę.

- Łukasz
- Moje maszyny: Simson SR50 1991
- Kontaktowanie:
Hmm... ciekawe, jak moje wyjdą (jutro do odbioru
)
A ogólnie rzecz biorąc idzie...świetnie

A ogólnie rzecz biorąc idzie...świetnie

-
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
- Kontaktowanie:
Grzaniec a z górnymi tulejkami w zawieszeniu coś robiłeś
Na początku produkcji stosowali te tulejki z tworzywa, później były one spiekane. Chyba najlepiej byłoby to z brązu dorobić ..... Jak to wygląda u Ciebie 

Hmmm..o jakich tulejkach mówisz? Mam na ladze nieruchomej najpierw te tulejki, które dorobiłem z teflonu, potem tulejkę stalową (w schemacie nazywa się ona ślizgową) no i oczywiście 2 simmeringi 31x40x6, oraz gumowy zderzak dobicia. Tulejki stalowe mam w dobrym stanie, nie będę ich raczej dorabiał.
-
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
- Kontaktowanie:
Chodzi mi właśnie o te stalowe (na górze dolnej lagi). Pytam bo na moich są spore luzy i zastanawiam się co z tym zrobić 

No i kolejny update - czasu nie mam wiele, ale staram się chociaż powoli zmierzać ku końcowi...
Na obecną chwilę tylne amortyzatory zostały zregenerowane - uszczelniacze były OK, wymieniłem tylko olej. Założyłem też szklanki na sprężyny - jakoś bardziej mi się takie widzą
Odnowiłem też puszkę filtra powierza - jest już zamontowana i przykryta boczkiem.
Mam już uszczelniacze do lag przednich, kulki do główki ramy, więc niebawem moto stanie na kołach 
A w wolnych chwilach dopieszczam detale:) Więcej na blogu - zapraszam:)
Na obecną chwilę tylne amortyzatory zostały zregenerowane - uszczelniacze były OK, wymieniłem tylko olej. Założyłem też szklanki na sprężyny - jakoś bardziej mi się takie widzą

A w wolnych chwilach dopieszczam detale:) Więcej na blogu - zapraszam:)