WSK M06B3 '77 Johnny

Odpowiedz
Johnny
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350
Kontaktowanie:

WSK M06B3 '77 Johnny

Post autor: Johnny » 2011-11-11, 02:24

Z miłości do maszyny ...

Środa, 11.11.1998r.

Jest stosunkowo zimny i pochmurny dzień. Wybiła godzina 14. Jedziemy z ojcem po silnik do WSK 125.

Pod płotem u wujka (w rzeczywistości dalsza rodzina ojca) stoi M06-64 bez silnika, jest już jednym kołem moja, muszę tylko załatwić silnik. Ojciec po licznych naleganiach wymyślił, że jeden z jego znajomych może mieć silnik. Zadzwonił i okazało się, że ma. Umówiliśmy się na 14, w końcu Święto więc każdemu pasuje. Oglądamy silnik. Owszem to silnik..... ale brakuje 2/3 żeberek, kapy od strony sprzęgła i do tego wał się nie kręci. Jestem podłamany - silnika nie ma, więc z WSK też nic nie będzie. Nagle ojciec pyta znajomego: "Słuchaj, a co się stało z Twoją WSK, tą czarną ?" Zapada cisza i odpowiedź, której się nie spodziewałem: "A tam stoi pod wiatą, przykryta folią, już tak z 10 lat stoi, żal mi ją na złom wywieźć". Idziemy obejrzeć. Hmmm, nie jest najgorzej, trochę braków, syf straszny, ale rokuje na przyszłość. Znowu pytanie ojca: "Sprzedasz?". Po chwili zastanowienia, pada twierdząca odpowiedź. Ustaliliśmy cenę na 120zł. Papierów nie ma. Cylinder po szlifie. Bak i cylinder zalany olejem. Późniejsze oględziny to potwierdzają. Na liczniku 34 500km. Rocznik 1977. Pcham WSK w stronę furtki. Ojciec rzucił okiem, pomruczał pod nosem, chciałeś to masz, a teraz pchaj do domu, wsiadł do auta i pojechał. Przede mną 2,5km pchania. Zaczyna padać deszcz, zimno jak cholera. Na szczęście po drodze mijam znajomego jadącego Transitem. Zatrzymuje się. Ładujemy WSK i jedziemy do domu ....

Dzień później, po powrocie z ze szkoły (czasy technikum, które teraz wspomina się z łezką w oku). Zaczynamy grzebać z ojcem. Ojciec przeprowadza akcję "odsyfiania". Ja skupiam się nad odpaleniem silnika. Po kilku godzinach pracy, silnik zapala bez większego wysiłku. Pierwsze kółko po podwórku to niezapomniane przeżycie. W końcu jest, mój upragniony motocykl. Brak papierów na razie nie przeszkadza, nieważne, byle jedzie i jest mój :)

To nie pierwsze moje spotkanie z tą WSK. Pierwsze miało miejsce gdy miałem może 5, a może 6 lat. Człowiek, od którego ją kupiłem (murarz amator) przyjechał pomagać w czymś ojcu. Pamiętam jak przez mgłę czarny motocykl oparty o płot - to była ona. Pamiętam.... a może chcę pamiętać. Ale jedno jest pewne, potwierdzają to rodzice, WSK była już wcześniej wielokrotnie na naszym podwórku :)

Nadchodzi zima, którą spędzam w warsztacie. Ojciec pomimo początkowego odgrażania się, że palcem nie kiwnie, jednak pomaga. Szlifowanie, malowanie, silnika nie ruszam. Pamiętam te powroty ze szkoły w lutym. WSK już na kołach. Można wsiąść i odpychając się nogami przejechać kilka metrów po warsztacie. To były jednak całkiem inne czasy. Nie było internetu, forów o WSK, książek w pdf'ach. Literaturę załatwiało się pożyczając książki od znajomych, rodziny. Z częściami było podobnie. Nie było allegro, nie było skuter Dębicy :)

Nadchodzi koniec marca. Zakładam silnik do ramy, paliwo, przelać gaźnik i zapala bez problemu.

Całe lato 1999 przelataliśmy z kolegami po polach i lasach. Wszyscy się dziwili skąd wziąłem WSK w tak pięknym stanie. Nie wierzyli, że remontowałem - po co remontować motocykl na pola.... Ale w mojej głowie dojrzewał inny plan. Klepiąc maszynę po baku, obiecuję jej i sobie, że kiedyś pojedziemy razem na Górę Świętej Anny. Zapytacie dlaczego tam. Miejsce to urokliwe i od dziecka do niego przywykłem. Ojciec do dzisiaj opowiada jak jechał WSK z mamą właśnie tam - co to była za wyprawa. Ja też tak chcę - śladami rodzinnej tradycji. Może kiedyś ....

W grudniu 1999 plan się zaczął krystalizować. Idę do WK. Pytam czy można zarejestrować, nie mam papierów, ale wiem, że została wyrejestrowana w 1988 roku, wiem kto był właścicielem i znam numer rejestracyjny. Pani się łamie, że nie powinna itd. ale sprawdza w ewidencji. Jest taki motocykl, będzie to kosztowało trochę zachodu, ale można rejestrować :!:

Czerwiec 2000 - na motocyklu wisi próbna blacha - jadę na przegląd. Końcem czerwca miejsce próbnych numerów, zajmuje biała tabliczka. Mam już od dawna prawko A i B, siadam i jadę w stronę zachodzącego słońca - marzenia się jednak spełniają. Kiedyś w trasie spotykam poprzedniego właściciela mojej WSKi. Nie może uwierzyć: "To mój motor???? To nie możliwe!!!!". Że odmalowana to ok, ale jak ją zarejestrowałem - tego nie może zrozumieć. Tego jego zachwytu nie zapomnę, on też kochał motocykle .... niestety od paru lat już nie żyje.

Wakacje 2000 czas na remont silnika. Robiony bez oszczędzania, na maksa, jak robić to najlepiej jak się da albo wcale. Koszta wychodzą kosmiczne, udaje się to jakoś doprowadzić do końca tylko i wyłącznie dzięki wsparciu babci. To dzięki niej WSK dostała nowiutki wał ZMD. Każda zainwestowana złotówka zwróciła się z nawiązką.

Kolejne lata to używanie WSK czysto turystycznie. Do dzisiaj przejechała u mnie już 12 000km. Obietnicę o wyprawie śladami rodzinnej historii udaje się w zrealizować. W sumie WSKa zaliczyła 5 wypraw na Górę Świętej Anny :)

Z czasem do garażu zawitała Jawa TS 350. WSK poszła trochę w odstawkę, ale nadal potrafiła zaskoczyć, oczywiście pozytywnie. Po zimie wyciągam motocykle z garażu. Najpierw jawa- ssanie, parę razy na pusto, zapłon i kopiemy dalej .... noga już boli, wreszcie zapala. Wyjeżdżam WSK - przelewam gaźnik, 3x na pusto, kluczyk i za pierwszym ... charakterystyczny dźwięk dobiega z tłumika:) Ja jej obiecałem, że jej nie sprzedam i że będę o nią dbał, a ona mi, że mnie nie zawiedzie :) Taka umowa między nami :)

Na zdjęciach możecie zobaczyć moją WSK na starych skanowanych zdjęciach zrobionych chyba w okolicach 2002 roku. Ma jeszcze chromowany tłumik - teraz jest już czarny bo ten chromowany się niestety zatkał. Ma również kierunkowskazy. Jako ciekawostkę napiszę, że tylna lampa jest na LEDach i to już od 2000 roku :) Wyrób własny :)
lewy profil_small.jpg
profil prawy_small.jpg
Nie chcę się chwalić remontami, Bóg wie jaką wersją eksportową ... po prostu B3, ale szczególna bo moja. Motocykl, w którym zawarta jest historia ludzi, którzy mieli z nim kontakt. Poprzedni właściciel zmarł jakieś 5 lat temu. Pamięć o nim, o motocykliście, o porządnym człowieku, żyje w tym motocyklu. Motocykl, który wykrystalizował we mnie, wpajany od dziecka przez ojca, szacunek dla mechanizmu, maszyny. Daru ludzi zaangażowanych w jego konstrukcję i produkcję, dla innych ludzi.

Czwartek, 11.11.2011
- obchodzę dzisiaj 13 rocznicę zakupu mojego pierwszego motocykla ...... z tej okazji chciałem się z Wami podzielić jego i moją historią :)

Wytrwałym, którzy doczytali do tego miejsca - dziękuję. Napisałem to z miłości do maszyny, do historii, dla zachowania ulotnych wspomnień ........
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
tony
GG: 1927416
Moje maszyny: WSK M06B3 83r.M06B3 "Bąk"76r.JAWATS350 87r.MZ ETZ 150
Kontaktowanie:

Re: WSK M06B3 '77 Johnny

Post autor: tony » 2011-11-11, 08:03

Fajna historia i bardzo ładna WSK :)
Moje byłe moto :/ -> viewtopic.php?f=72&t=8095 <-

Awatar użytkownika
Stary
GG: 3029753
Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2011-11-11, 09:03

Johnny pisze:Nie było internetu, forów o WSK, książek w pdf'ach. Literaturę załatwiało się pożyczając książki od znajomych, rodziny. Z częściami było podobnie. Nie było allegro, nie było skuter Dębicy :)
Był już, był :>
Sklep istnieje od 1997 roku, czynny jest od poniedziałku do piątku w godz 9:00-17:00 w sobotę 9:00-13:00
http://skuterdebica.hg.pl/

p.s. no w sumie historia ciekawa heh ;)

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Kontaktowanie:

Post autor: AudioBas » 2011-11-11, 09:32

Kozacko opisane! Aż, chciało się czytać!
Profesjonalne zapłony CDI WSK i nie tylko... KLIKNIJ :super:
Uważaj na podróby! ---> ZOBACZ

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2011-11-11, 11:01

Piękna historia Johnny. Widzę, że Ty też kochasz B3 1977 :). Czytałem z wypiekami na twarzy.

Pewnie Ty też wolisz "swój oryginał", czyli swoje dawne przeróbki, niż 100% z fabryki? Jak to jest?

Awatar użytkownika
Alien
Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
Kontaktowanie:

Post autor: Alien » 2011-11-11, 11:19

Garbatych nie da się nie kochać :)

hartman

Post autor: hartman » 2011-11-11, 11:28

Mnie ciekawi sprawa z kierunkami. Instalacja 6v w oryginale ? Już któreś b3 z 77"

Johnny
Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350
Kontaktowanie:

Post autor: Johnny » 2011-11-11, 11:34

Stary
nie chcę toczyć bojów ideologicznych czy było czy nie było. Dla MNIE nie było. W klasie w technikum w 98 roku na 34 chłopów komputer w domu miało może 5 osób :!: Komórki nie miał nikt. Pamiętam, że pod koniec technikum proporcje się odwróciły. Podobnie było z internetem. Niektórzy (szczególnie w mieście) już mieli jakieś sieci osiedlowe, a na wiosce to była totalna padlina. Dla mnie pewnym szokiem jest tempo rozwoju tego wszystkiego ... minęło raptem TYLKO (a może aż) 10 lat :)

Savier
jeżeli chodzi o przeróbki to moja WSKa nie ma ich za dużo. To są tylko LEDy w tylnej lampie i kierunki, no i może ten bagażnik (przełożony z B1 ojca), a i jeszcze osłona łańcucha powinna być prosta (ale jak kupiłem to osłony nie było, więc ta co jest to adaptacja z dwuramówki, poza tym prosta osłona mi się wyjątkowo nie podoba). Reszta to oryginał. LEDy są dlatego, że akumulator by nie wytrzymał jeżdżenia cały czas na światłach. A kierunki są dla czystej wygody. Te dwie przeróbki wynikają po prostu z konieczności przygotowania pojazdu do codziennej jazdy. B3 zostanie już taka jaka jest, natomiast B1 i Bąk będę robione na 100% oryginału - tam nie ma żadnych przeróbek i nie planuję ich wykorzystywać do turystyki ....

Instalacja jest oryginalna 6V. Kierunki są podłączone poprzez stacyjkę do akumulatora. Niestety częste ich włączenie bardzo mocno go drenuje. Może trzeba się zastanowić na LEDowymi żarówkami :)

Awatar użytkownika
Pablo_Picasso
GG: 40694177
Moje maszyny: Komar 2350 75r.
Simson S51 Enduro 84r.
Tajfun 87r.
Kontaktowanie:

Post autor: Pablo_Picasso » 2011-11-11, 13:47

Super historia aż chce się czytać. ;) Wsk też bardzo ładna, widać że dużo czasu z nią spędziłeś.
Pozdrawiam.
GKS Wybrzeże Gdańsk 1945-2012
http://www.facebook.com/ZielonyCustomGarage

sebastiansxd1
Moje maszyny: -WSK 125 M06 B3

-Aprilia RX 50
Kontaktowanie:

Post autor: sebastiansxd1 » 2011-11-11, 21:20

Piękna historia... Wstaw jakieś foty jak WSK teraz wygląda.

Awatar użytkownika
Skinder
Moje maszyny: Perkoz 0001
Kontaktowanie:

Post autor: Skinder » 2011-11-11, 22:31

K... diabeł :o W końcu się doczekałem. Co tu dużo mówić, ciekawa historia, motocykl mimo że niezbyt wyróżniający się... Ale z charakterem :]

Awatar użytkownika
zmyngut
Moje maszyny: wsk 125
Kontaktowanie:

Post autor: zmyngut » 2011-11-12, 23:17

Fajna historia. Technikum i "tamte czasy" (cholera niedługo to chyba będę zaczynał "dziś sam jestem dziadkiem" ;-)) Ja też mam "zwykłą" B3, której się w życiu nie pozbędę- to tak jakbym młodszego brata sprzedawał. Doskonale Ciebie rozumiem Johnny.

Odpowiedz