Motocykl dla Dziadka

czyli rozmowy o wszystkim
Awatar użytkownika
Szczepan
Moje maszyny: B3 Promot
Kontaktowanie:

Re: Motocykl dla Dziadka

Post autor: Szczepan » 2012-08-20, 15:36

Widziałem i oglądałem te Romety, kilku znajomych to ma dla mnie dupy nie rwie , jednak pieprzy się czasem i niemiłosiernie wibruje. GN 125, albo SR 250 ładne sprzęty ponoć nieśmiertelne. Ewentualnie Yamaha YBR 125.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.

Awatar użytkownika
rafalgb
GG: 6822956
Moje maszyny: wsk175
wsk125
junak m10
XTZ 750
Kontaktowanie:

Post autor: rafalgb » 2012-08-20, 20:47

mialem rometa 125 kupilem z przebiegiem 15tys i naprawdę wdzięczny sprzęt naprawdę polecam. pali 2,5/100km super moto i na pewno jest bezawaryjny jak dostanie swiece irydowa.
teraz mam chińską 250ke i na pewno pali duzo więcej i ma duzo większe wibracje jak romet.
najwięcej dopowiedziana maja ci na temat rometa co nim nawet nie jeździli.
zobacz to http://william350.w.interia.pl/
jeszcze jedno mam obecnie 4 wski i na pewno chiński romet125 jest lepszy tylko nie ma duszy jak WSK;)
Ostatnio zmieniony 2012-08-20, 21:40 przez rafalgb, łącznie zmieniany 1 raz.
WSK 175 CDI POWER
Wysłane z mojego Laptopa :)

Lorrenzo

Post autor: Lorrenzo » 2012-08-20, 20:58

chyba irydową ;) a nie hybrydową

Awatar użytkownika
andy2004f
Moje maszyny: WSK 175 "Kobuz" '78
Kontaktowanie:

Post autor: andy2004f » 2012-08-20, 21:12

Pokazałem Dziadkowi kilka motorów, najbardziej mu podszedł właśnie Romet K-125, więc mu powiedziałem ile kosztuje, jakie ma osiągi itp. Bardzo mu się spodobał i powiedział, że najprawdopodobniej na początek następnego sezonu sobie taki sprawi. W zasadzie to ten Suzuki mu się podobał trochę bardziej, ale jak mu powiedziałem, że w przypadku tego modelu trzeba by było szukać używanego, to stwierdził, że woli nowy. WSK-i też miał zawsze z salonu, z wyjątkiem tej ostatniej (Kobuza), bo już nie było produkcji, a musiał kupić, bo poprzednią mu ukradli.

Panowie, gdybym to ja miał ok. 3000zł i szukał jakiegoś nowoczesnego motocykla (nie zabytek), to też pewnie bym kupił japońca, ale ja jestem młody, mnie się chce i pewnie bardziej by się ten sprzęt ze mną męczył. A Dziadek WSK-ę z komórki raz na 2 tygodnie wyciąga. No tego Rometa może częściej będzie używał, bo jest prostszy w obsłudze, ale tak czy owak on dużego przebiegu na tym nie zrobi. Poza tym ten człowiek tak dba o rzeczy, że nawet te delikatne chińskie plastiki nie powinny ucierpieć. A nawet jak się coś odkręci czy złamie, to to jest złota rączka i sobie zastosuje jakiś swój patent i będzie zadowolony.

A więc jak się nie rozmyśli, to prawdopodobnie na wiosnę będzie śmigał tym Rometem.

PS ta gwarancja 2-letnia to ma jakieś haczyki typu, że 2 lata owszem, ale na elektrykę, a np. silnik tylko pół roku?

Awatar użytkownika
Muciek
Moderator
Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
Kontaktowanie:

Post autor: Muciek » 2012-08-20, 21:14

Gn 250 sprzęt nie do zaj*bania ;D Spala tyle co 125 a może minimalnie więcej nie trza kręcić żeby jechał , polecam :) Za 3k znajdziesz egzemplarz.

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2012-08-20, 22:29

Również polecam japońską 250. Jeździłem taką na kursie na prawo jazdy i:
  • charakterystyka silnika jak traktor, ciągnie z samego dołu, można jeździć praktycznie na każdym biegu
  • stabilna praca, żadnych wibracji
  • wygląda to to trochę jak chopper, ale siedzi się już zupełnie normalnie
  • tanie w eksploatacji
Motocykl naprawdę jest prosty w obsłudze i jeździe. Każdy da radę, ja przesiadłem się z wueski i czułem się "jak w domu" Dziewczyna, która wcześniej jeździła tylko skuterkiem opanowała tę 250 w miesiąc i zdała za pierwszym razem egzamin.

Dla kontrastu, miałem do wyboru jeżdżenie chińską 125, jakiś romet. Przy 60km/h drgało to to skurwysyństwo, że zawsze wolałem jeździć 250. Wszędzie luzy gdzie się da, niewygodna jazda... No sami wiecie. Japoniec o wiele starszy był w lepszej kondycji o tego chinola. Opowiadał mi wykładowca, że kupili go nowego i nie chciał się rozpędzać.... szczęki hamulcowe były źle zamontowane, mniej więcej tak /\ i nie pozwalały rozpędzać się do vmaxu.

Takie były oczywiście moje odczucia co do tych motocykli, może trafiłem na dobrą i złą sztukę...

Lorrenzo

Post autor: Lorrenzo » 2012-08-20, 22:57

Co to za szkoła gdzie gimnazjalista jeździ na A1 250 ?

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2012-08-20, 23:04

:hyhy:
Tak serio, ogarniałem lepiej od wszystkich na kursie, więc miałem do wyboru. ;-)

Awatar użytkownika
Łukasz S.
Moje maszyny: wełeski
Kontaktowanie:

Post autor: Łukasz S. » 2012-08-20, 23:09

Lorrenzo pisze:Co to za szkoła gdzie gimnazjalista jeździ na A1 250 ?
Ja jeździłem YBR 250 większość, CBF 125 to tylko tyle żeby opanować do egzaminu.
Spis WSeK dwuramowych 1955-1971.

---------->OCYNK<----------

M06-64

Nagłośnienie

BAFOMET

Lorrenzo

Post autor: Lorrenzo » 2012-08-21, 00:12

Kurde, u mnie wszystko się robi na CBF 125 zawsze...

Awatar użytkownika
jarek
GG: 7482920
Moje maszyny: WSK M06-64
Kontaktowanie:

Post autor: jarek » 2012-08-21, 08:24

Ja jeździłem na kursie jakąś Jawą Dany pewnie składaną na tajwanie, więc przy pierwszej jeździe dostałem pouczenie od instruktora "panowie nie szalejemy bo przednie koło krzywo idzie i śruby z silnika wypadają :razz: " więc pewnie też bym się skusił na używaną japonię niż dzisiejsze "żółte wyroby" :lol:

Kubek

Post autor: Kubek » 2012-08-21, 10:01

Borek ma racje YBR tez zda egzamin, i przetlumacz dziadkowi ze lepiej jest kupic markowy uzywany niz nowy chinski. Savier tez sie zgadzam z ta twoja dluuga wypowiedzia :-)

Awatar użytkownika
chomik
Moje maszyny: WSK M06B3 '82r.
Romet 750
Kontaktowanie:

Post autor: chomik » 2012-08-21, 11:15

A ja tam jestem za nowym Rometem.
Przebiegu wielkiego nie ma zrobić, więc nie będzie się mocno psuł, tym bardziej, że nie będzie katowany.
Poza tym, to jest czterosuw z dobrym silnikiem-pali mało i starczy raz na 2000km zmienić olej.
Łatwy w eksploatacji, a przecież o to chodziło. Nie trzeba go kopać, bo ma elektryczny rozrusznik, kolejny plus.
No i jest nowy, a wiadomo, że każdemu lepiej się jeździ na czymś nowym, niż na czymś starym, bardzo możliwe, że niegdyś skatowanym przez poprzedniego właściciela. Z resztą, nigdy nie wiadomo, ilu właścicieli było przed nami, więc moto może być kompletnie rozwalone i poskładane tylko na tyle, żeby z podwórka sprzedającego wyjechało.

A teraz co do gwarancji-niby jest 2 lata na wszystko, ale uznają ją tylko wtedy, kiedy jeździ się na ich wszystkie "przeglądy" gwarancyjne.
Ująłem słowo przeglądy w cudzysłów, gdyż te wizyty ograniczają się do zmiany oleju i obejrzenia motocykla przez "serwisanta".
"Serwisant"-często przypadkowa osoba, która ma pierwszy kontakt z motoryzacją w życiu i potrafi więcej zaszkodzić naszemu moto niż zrobić coś dobrego.
Aaaa.. i każdy przegląd kosztuje nas jakieś 150-200zł :->
Także lepiej nie jeździć na przeglądy a wymiany oleju wykonywać samemu. Z resztą dziadek Twój miał przecież wiele wuesek, więc z Rometem też sobie poradzi, a taki serwis to będzie dla niego przyjemność wręcz :D

Dobra. Nagadałem się już.

Odpowiedz