WSK 125 M06B3 by Bear
- Adrian.
- GG: 11487935
- Moje maszyny: Jawa 350
WSK 2xM06B3 - Lokalizacja: Okolice Szczytna
- Kontaktowanie:
Re: WSK 125 M06B3 by Bear
Co zamierzasz zrobić z zerwanym gwintem pod zębatką?
Jako iż checi wrocily a dość pokazna sumka wplynela na moje konto można kontynuowal remonotwanie wiesi.
Jak na razie wieska stoi w garażu i czeka na lepsze jutro. Po ostatniej podrozy do Radomia wrocilem z calkiem galantym błotnikiem oraz uchwytem mocowania lampy wraz z resztkami lampy jakie się na nim znajdowaly. Niestety nadal sa male braki w składzie ramy w tym wspomniany na początek ucięty uchwyt mocowania siedzenia, który dorobiłem na szybkiego z kątownika. Albo skas dokupię od kogos te kawałki w wspawal/wyszpifuje albo będę szukal drugiej ramy w ostateczności.
Jak na razie przygotowywuje się do remontu silnika który prawodopodnie będzie skladal piotrBe (brak z mojej strony czasu)
Jak na razie wieska stoi w garażu i czeka na lepsze jutro. Po ostatniej podrozy do Radomia wrocilem z calkiem galantym błotnikiem oraz uchwytem mocowania lampy wraz z resztkami lampy jakie się na nim znajdowaly. Niestety nadal sa male braki w składzie ramy w tym wspomniany na początek ucięty uchwyt mocowania siedzenia, który dorobiłem na szybkiego z kątownika. Albo skas dokupię od kogos te kawałki w wspawal/wyszpifuje albo będę szukal drugiej ramy w ostateczności.
Jak na razie przygotowywuje się do remontu silnika który prawodopodnie będzie skladal piotrBe (brak z mojej strony czasu)
Prace powoli idą do przodu. Zostały zakupione potrzebne części do złożenia silnika który myśle, że troche dla mnie pojezdzi. W silniku wymieniłem:
-nowe łożyska
-nowe simeringi
-nowe uszczelki
-nowe śruby
-nowe tarcze sprzęgłowe
-nowy łańcuszek
-wal w idealnym stanie lub bliski idealnemu
-nowa tuleja w korbie
-idealne kartery (0 sladów wytarcia/wybicia pochodzą z bardzo mało zjeżdzonego silnika)
-cała skrzynia nówka (zmd)
-wałek zdawczy (zmd)
-zębatka na zdawczy (zmd)
-nowy koszyk sprzęgłowy (zmd)
-nowy tryb pod koszyk (zmd)
-nowe blachy koszyka sprzęgłowego (zmd)
-nowa mała zębatka sprzęgła (zmd)
-kilka rzeczy do CDI
Teraz zostaje zrobienie 1 szlifu i upolowaniu gorzyckiego tłoka. Jeśli nie dam rady czegoś kupić za normalne pieniądze to wsadzę sklepowego na którym kilka motorów już jeździ i na zacierkę nie narzekają.
Co do samej ramy i reszty to narazie stoi i kompletuje czesci. Ostatnio udalo mi sie kupic:
-nowe szkło przód+odbłyśnik (prl)
-uchwyty odblasków przód (prl)
-nowa manetka gazu (prl)
-nowa obejma manetki gazu (prl)
-kluczyk stacyjki (dostałem w prezencie)
-korki do przykręcania boczków razem z blaszkami (prl)
-błotnik tył
-uchwyt lampy tył tzw "stringi"
Do kupienia zostało (tak z grubsza):
-przełącznik świateł
-klamka hamulca+obejma
-klakson
-uchwyt klaksonu
-boczki
-uchwyt obejmy tłumnika
-uchwyt odblasków tył
-szkło lampy tył
Co do samej ramy to około lutego zostanie rozebrana, rama i wszystkie metalowe części pójdą do piaskowania i malowania proszkowego. Resztę odpowiednich rzeczy zostanie ocynkowana. Nad kołami na razie nie myślałem
Wiecej fotek w sobotę.
-nowe łożyska
-nowe simeringi
-nowe uszczelki
-nowe śruby
-nowe tarcze sprzęgłowe
-nowy łańcuszek
-wal w idealnym stanie lub bliski idealnemu
-nowa tuleja w korbie
-idealne kartery (0 sladów wytarcia/wybicia pochodzą z bardzo mało zjeżdzonego silnika)
-cała skrzynia nówka (zmd)
-wałek zdawczy (zmd)
-zębatka na zdawczy (zmd)
-nowy koszyk sprzęgłowy (zmd)
-nowy tryb pod koszyk (zmd)
-nowe blachy koszyka sprzęgłowego (zmd)
-nowa mała zębatka sprzęgła (zmd)
-kilka rzeczy do CDI

Teraz zostaje zrobienie 1 szlifu i upolowaniu gorzyckiego tłoka. Jeśli nie dam rady czegoś kupić za normalne pieniądze to wsadzę sklepowego na którym kilka motorów już jeździ i na zacierkę nie narzekają.
Co do samej ramy i reszty to narazie stoi i kompletuje czesci. Ostatnio udalo mi sie kupic:
-nowe szkło przód+odbłyśnik (prl)
-uchwyty odblasków przód (prl)
-nowa manetka gazu (prl)
-nowa obejma manetki gazu (prl)
-kluczyk stacyjki (dostałem w prezencie)
-korki do przykręcania boczków razem z blaszkami (prl)
-błotnik tył
-uchwyt lampy tył tzw "stringi"
Do kupienia zostało (tak z grubsza):
-przełącznik świateł
-klamka hamulca+obejma
-klakson
-uchwyt klaksonu
-boczki
-uchwyt obejmy tłumnika
-uchwyt odblasków tył
-szkło lampy tył
Co do samej ramy to około lutego zostanie rozebrana, rama i wszystkie metalowe części pójdą do piaskowania i malowania proszkowego. Resztę odpowiednich rzeczy zostanie ocynkowana. Nad kołami na razie nie myślałem

Wiecej fotek w sobotę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jakub
- GG: 4657132
- Moje maszyny: Jubilat
- Kontaktowanie:
Powoli ale do celu
Mimo wszystko szprychy(chociaż nyple) staraj się jakoś ocalić chyba że są wżery jak nie to ocynk .

Mimo wszystko szprychy(chociaż nyple) staraj się jakoś ocalić chyba że są wżery jak nie to ocynk .
Mów mi Kuba. Zielony w 175
Raz sierpem , raz młotem w czerwoną hołotę
Magister Kebeb
Raz sierpem , raz młotem w czerwoną hołotę
Magister Kebeb
Szprychy z przody wydaje mi sie ze beda ok i je zostawie bo wsk byla garazowana, zadnych oznak rdzy nie miala a w dodatku szprychy zostaly pomalowane 
Mały update tematu. Prace jako tako idą do przodu, silnik się składa i w miedzy czasie kompletuje części do swojej wsk. Niestety dość trudno mi je kupić w jakiś normalnych cenach jeśli się już gdzieś pojawią aczkolwiek jestem dobrej nadziei.
Ostatnio udało mi się zakupić 2 zębatki nowe ZMD w bardzo atrakcyjnej cenie. No i kilka fotek

Mały update tematu. Prace jako tako idą do przodu, silnik się składa i w miedzy czasie kompletuje części do swojej wsk. Niestety dość trudno mi je kupić w jakiś normalnych cenach jeśli się już gdzieś pojawią aczkolwiek jestem dobrej nadziei.
Ostatnio udało mi się zakupić 2 zębatki nowe ZMD w bardzo atrakcyjnej cenie. No i kilka fotek

Uff, należy coś dodać do tematu. Od 3 tygodni w końcu zagościłem w domu. Oczywiście pierwsze co to sprawdzenie czy wszystko mi przyszło i od razu do garażu. Kupiłem ostatnio kilka ciekawych fantów za pół darmo.
-wałek główny zmd
-2 zębatki na tył
-uchwyt klaksonu/odblasków
-obejmy na króciec
-kapa od oleju "zm"
-klamka hamulca
-uszczelniacze na tył od Aliena (sa ***zajeb***)
Później pomęczyłem się z amorami tył i rozebrałem trochę wsk. Segregacja co do ocynku a co do chromu. Foty trochę słabe ale nie mam kiedy odebrać aparatu od dziewczyny.
-wałek główny zmd
-2 zębatki na tył
-uchwyt klaksonu/odblasków
-obejmy na króciec
-kapa od oleju "zm"
-klamka hamulca
-uszczelniacze na tył od Aliena (sa ***zajeb***)
Później pomęczyłem się z amorami tył i rozebrałem trochę wsk. Segregacja co do ocynku a co do chromu. Foty trochę słabe ale nie mam kiedy odebrać aparatu od dziewczyny.
- piotrBe
- GG: 0
- Moje maszyny: ~
`77 B3 Red Garbi
`75 Komar 2350-2
`75 M21W2 059 - Lokalizacja: Radom
- Kontaktowanie:
Up z mojej strony.
Części od Matej`a
Nawet w ciepłym pokoju ruda łapie
Czekam na pomalowanie cylindra i leci do szlifu... odbiore to składam.
Reszta szpargałów co u mnie leżą są na zdjęciach wyżej
Pozdro
Części od Matej`a
Nawet w ciepłym pokoju ruda łapie

Czekam na pomalowanie cylindra i leci do szlifu... odbiore to składam.
Reszta szpargałów co u mnie leżą są na zdjęciach wyżej

Pozdro
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Będziesz gotował Misiowi CX'a ?
Te wałki to srebrzanką są pociągnięte czy taki efekt?

- piotrBe
- Moje maszyny: ~
`77 B3 Red Garbi
`75 Komar 2350-2
`75 M21W2 059 - Lokalizacja: Radom
- Kontaktowanie:
Skinder pisze:Będziesz gotował Misiowi CX'a ?
Raczej nie choć jeszcze jest to do ustalenia. Ale jak już to przed szlifem trzeba to zrobić.
nie wnikałem w nie dokładniejSkinder pisze:Te wałki to srebrzanką są pociągnięte czy taki efekt?

- Łukasz S.
- Moje maszyny: wełeski
- Kontaktowanie:
Łożyska FŁT/PPL? 

- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
A co jest złego w tych łożyskach? Coś poza tym, że nie mają obcojęzycznej nazwy?Łukasz S. pisze:Łożyska FŁT/PPL?
- Łukasz S.
- Moje maszyny: wełeski
- Kontaktowanie:
Jeśli się na lewo i prawo głosi, że się wszystkie części w silniku ma nowe, w idealnym stanie, zmd,zmd,zmd,zmd to wydaje mi się, że i o łożyskach lepszych powinno się pomyśleć, nic więcej. Miałem te łożyska w romecie na wale i dość szybko je wytłukło... Wiadomo, że nawet takie łożyska w wsce wytrzymają, ale lepsze jest wrogiem dobrego czy jakoś tak...
PS Misiu mówiłeś, że masz nierdzewkę na silnik
PS Misiu mówiłeś, że masz nierdzewkę na silnik

-
- Moje maszyny: Wsk 125
Mz 250
Jawa 50
Motorynka - Lokalizacja: Stanisławów
- Kontaktowanie:
Widzę, że wsk robiona z wielkim zapałem. A co do łożysk dlaczego są one zamknięte?
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Jak Ci wytłukło łożyska to znaczy że wał był niewycentrowany i bił, albo źle zamontowałeś, albo luźne gniazdo czy też luźny czop...Biorąc pod uwagę obroty jakie kręci silnik 125 i przebiegi jakie osiągają inne podzespoły silnika to polskie łożyska są w sam raz. Bo akurat Kraśnik to jest przyzwoita, średnia półka światowa, nie mówimy tu o CX czy innych no-name.Miałem te łożyska w romecie na wale i dość szybko je wytłukło...
Kupiłeś KOYO dla siebie to bardzo dobrze, świetne łożyska. Ale śmiem twierdzić że nigdy nie wykorzystasz jakości za którą zapłaciłeś. To tak jak wsiąść do autobusu i kupić 3 bilety jednorazowe, tak na wszelki wypadek. Tak więc Twoje sugestie, że "jak ktoś montuje tańsze to już masakra" są trochę nie na miejscu.
Jesli sie dogadam z kolegą to w silniku wyląduje gorzyc. Jeśli nie to zostanie cx.Będziesz gotował Misiowi CX'a ?
Tak jest. Zanim te łożyska padną to coś innego się prędzej posypie. Moim zdaniem wystarczające do WSK.Łożyska FŁT/PPL?
Pomyłka, ocynk.PS Misiu mówiłeś, że masz nierdzewkę na silnik
Będą otwierane od strony wewnętrznej.Widzę, że wsk robiona z wielkim zapałem. A co do łożysk dlaczego są one zamknięte?
Ogólnie dziś rozebrałem wsk na części pierwsze aczkolwiek zostało mi jeszcze trochę do roboty. W dodatku kupiłem druga ramę która jest w 100% originalna, bez żadnych agro-tuningow jak w mojej. Dałem za nią cale 20zł wiec jestem ucieszony. W dodatku rama ma już zdarty lakier wiec roboty z piaskowaniem będzie mniej.
@up. Dziś do końca został rozebrany stary silnik. Niestety połowa silnika to złom. Dobrze się składa bo ostatnio zamówiłem trochę gratów do silnika i będzie powolne składanie drugiego serca dla wsk, od tak co by się części nie poniewierały.
Jak na razie czeka mnie jeszcze rozbiórka kolejnego silnika widocznego na zdjęciach. Aczkolwiek z niego odratuje się więcej bo był nie wiele jeżdzony. Trochę słabe foty ale zawsze coś. WSK po częściowej rozbiórce.