W grudniu wraz z kolegą (Mitek) zakupiliśmy od znajomego dwa motocykle WSK 175. Wspomniany kolega zakupił kobuza z papierami za 1000 zł . A ja wybrałem tańszy egzemplarz za 500 zł. Motocykle przestały w szopie parę lat.
Moja WSK była nieudolnie odpicowana

Wady:
- siedzenie w stanie fatalnym, pokrowiec założony przy pomocy sznurka gąbka w stanie dobrym, blacha pod siedzeniem to sama rdza
- brak kierunkowskazów, przerywacza oraz włącznika
- elektryka masakra podłączone na krótko bez akumulatora iskra bardzo mizerna
-kranik niesprawny
-gaźnik niekompletny i zapchany brak trzpienia do podpompowania paliwa i tulejki ssania
-prawa klamka połamana
-opony w stanie agonalnym
-uszkodzony mechanizm kopniaka (brak sprężyny wyszczerbiony wałek)
Zalety:
-silnik w dobrym stanie kompresja OK
-skrzynia ok
-motocykl jest w miarę kompletny
-korozja tylko powierzchowna
-cena
Motocykl mam zamiar odbudować najlepiej jak potrafię, lecz na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie przywrócić WSK do stanu w jakim wyjechała z fabryki. Niektórzy zapewne powiedzą że lepiej to robić powoli przez lata, jednak dla mnie priorytetem jest doprowadzenie jej do stanu użyteczności zarejestrowanie i rozkoszowanie się jazdą. A z czasem przyjdzie czas na przywrócenie do stanu pierwotnego.
WSK w stodole u poprzedniego właściciela: WSK w garażu: WSK jest pierwszym motocyklem który mam zamiar odbudować.
Dotychczas odrestaurowałem jedynie motorower Komar :
W lutym z racji ferii rozpocząłem odbudowę motocykla.
Pracę rozpocząłem od rozebrania motocykla na części pierwsze : Następnie zakupiłem najpotrzebniejsze części : Widziałem na forum opinie iż uszczelki papierowe przeciekają. Stosowałem je podczas remontu Komara smarowałem je wtedy towotem przed założeniem i jak na razie nie widać aby coś się pociło.
Rama rozebrana na części i zabezpieczona trafiła do piaskowania i malowania proszkowego: Koło były w opłakanym stanie tymczasowo zostały pomalowane proszkowo w całości bez rozbierania w przyszłości planuję zakupić komplet szprych oraz nowe obręcze. Gaźnik po remoncie : nowe uszczelki, trzpień pompki paliwa oraz tulejka ssania. Wszystko umyte i wyczyszczone, nowe linki.