duże boczki metalowe w PAK a pozostałych - różne wymiary?

podwozie - nadwozie
Odpowiedz
Awatar użytkownika
czankete
GG: 0
Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
Kontaktowanie:

duże boczki metalowe w PAK a pozostałych - różne wymiary?

Post autor: czankete » 2015-01-25, 10:32

Panowie odnośnie dużego lewego blaszanego boczka w wsk mam taką zagwozdkę. Czy ogólnie spotykany i dostępny lewy duży metalowy boczek (ten od strony kranika) ma takie same rozmiary, jest tak samo wyprofilowany i ma uchwyty mocujące górne i dolny tak samo rozmieszczone jak ten, który stosowany był w wsk PAK???

Jedną z wsk, którą składam według własnego i syna pomysłu montując ją z części, które zostały mi z różnych zdekompletowanych sprzętów. Zaznaczam, że wszystko jest proste, nie spawane i nie przerabiane a wszelkie mocowania w fabrycznych miejscach . Do ramy 125 zamontowałem wstępnie zbiornik tzw. "łezkę" jaki oryginalnie spotykany był w pierwszych kobuzach i paku, zaś do tego komplet stanowić mają duże metalowe boczki. Tutaj jednak pojawia się pewien problem. Otóż wszystko pasowało do momentu kiedy zamocowany został (standardowy) kranik do baku. Wcześniej nie zwróciło to mojej uwagi, teraz okazuje się, że boczek opiera się krawędzią o korpus kranika co praktycznie uniemożliwia właściwe zamocowanie boczku. Nadto dźwignia kranika (długa) pomimo ustawień kranika pod różnymi kątami nie daje się optymalnie dopasować opierając się o krawędź boczku. W każdym razie wypróbowałem wszelkie możliwe ustawienia i nie pasuje to tak jak powinno :-/ .

Zacząłem analizować fotki paka jakie dostępne są ogólnie w sieci oraz te zamieszczane na forum. Niby wszystko jest jak trzeba ale nie pasuje. Konkretnych zdjęć z bliska w rozdzielczości umożliwiającej dokładne porównanie - brak. Mam na magazynie kilka kompletów dużych metalowych boczków i po ich obejrzeniu i przymierzeniu jednego do drugiego dostrzegłem, że istnieją owszem drobne odchyłki (które nie są błędem wynikającym z metody pomiaru) ale po kolejnych przymiarkach do mojego sprzęta i tak nie pasują. Podobnie rzecz ma się z dużym plastikowym boczkiem - też nie pasuje :-? .

Stąd moje pytanie - o co chodzi? Czyżby duże boczki, które były w paku różniły się rozmiarem od pozostałych montowanych w innych wersjach wsk??? Dodam od razu, że przeglądałem tematy o paku ale odpowiedzi nie znalazłem.
Może ktoś z forum mający dostęp do paka byłby w stanie zrobić mi dokładne foto oryginalnego boczku albo go zmierzyć ;-) ?

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Re: duże boczki metalowe w PAK a pozostałych - różne wymiary

Post autor: Savier » 2015-01-25, 19:29

Analizowałeś temat wypuszczenia gwintu kranika ze zbiornika? Jak marek proca sprzedawał swoją s1 ala s2/ex to było tam chyba coś kombinowane.

Awatar użytkownika
czankete
Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
Kontaktowanie:

Re: duże boczki metalowe w PAK a pozostałych - różne wymiary

Post autor: czankete » 2015-01-25, 21:08

Savier pisze:Analizowałeś temat wypuszczenia gwintu kranika ze zbiornika?
....Savier o co chodzi podpowiedz mi bo nie łapię? Generalnie problem jaki napotykam to nie to, że kranik jest za nisko lub za wysoko - po prostu po przymierzeniu boczku jego załamanie trafia na korpus kranika. Upraszczając powiem tak - boczek wydaje się być za krótki :-? .

....na zdjęciach paka, których za wiele nie ma nie dopatruję się by była jakaś dodatkowa kombinacja z kranikiem - widać go w świetle otworu w boczku i to tyle. Wróciłem właśnie z garażu i posprawdzałem jeszcze raz wszystko - wielkiej filozofii nie ma - tych dwóch elementów jak zbiornik i boczek po prostu inaczej nie da się spasować (tym bardziej przesunąć, ponieważ mocowania na ramie wymuszają ich położenie a poza tym otwór zamka kanapy).
Będę próbował coś wymyślić, bo małe boczki mam w drugim zestawie w tym samym kolorze ale po prostu mi się nie widzą ;-).

Odpowiedz