Problem lezy cały czas w skrzyni biegów

Alien pisze:Wzór który nie uwzględnia oporów powietrza nie jest 'prosty' tylko do du**.
hans pisze:Problem lezy cały czas w skrzyni biegówNawet jeśli na 2 rozkręci się do 8000 to z 3 będzie duży problem - jak tu się rozpędzać skoro 3 ma 1,49 ?
Chodziło ci raczej o 2. Masz racje dokręcając silnik do 6500 na 2 biegu i wrzucajac 3 skrzynia redukuje mi do 4000 wiec już poniżej PmaxStary pisze:
Problem lezy cały czas w skrzyni biegówNawet jeśli na 2 rozkręci się do 8000 to z 3 będzie duży problem - jak tu się rozpędzać skoro 3 ma 1,49 ?
Jeśli zwiększasz moc zmieniając przełożenie to gratulujęTomoyo pisze:@Stary, ale mieszasz już. Im większe przełożenie tym większy moment obrotowy i mniejsza zarazem prędkosć, po prostu więcej mocy. Im mniejsze tym bardziej prędkość wzrasta przy tym samym obciążenie silnika.
Powyższy post napisałem by uzmysłowić, że ze zmianą przełożeń nie jest tak prosto. Zwiększanie zębatek wcale nie musi zwiększyć nam v-max jak niektórzy sądząTomoyo pisze:Zmieniać przełożeń nie będę, naet nie miałem tego pomysłu... W takim razie skąd ta dyskusja nt. przełożeń?
Zapraszam, nawet dziś xD Tyle tylko, że obecnie nie ma mnie w Krakowie, siedzę 100km na wschód, tam gdzie trzymam motocykle (jutro imprezka z Nowym SączemJohnny pisze:Stary pięknie to ująłeś ..... właśnie o to mi chodziło w moich dywagacjach.Będę w Krakowie to przywożę kratę piwa
ps. niech to będzie wsk 175, wystarczy 135 km/h.hans pisze:Stary junaka to nie przygotuje żeby 150 poszedł bo to są pieniądze których nie mam ale jakąś wsk to jak czas pozwoli to na pewno. Załozenie jest takie zebys sie zbliżys wsk 125 do rekordu wfm 125 z 54 r. Powiedzmy 120km/h. Trochę to dziwne ze potrafili osiągnąć 130 wfm może też propaganda jak z junakiem? Ale jak dopisze szczęście to jestem na kolejnej edycji z motocyklem a może i z dwoma
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości